Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Prijs beste en mooiste insectenhotel in Oost-Brabant gaat naar….

Het Collectief ANB Oost-Brabant *) stelde vorig jaar gratis een mengsel van bloemenzaad ter beschikking. Dit levert een geweldig bloeiend resultaat op. Maar de vele insecten die op de bloemen af komen hebben ook een huisje voor hun nestjes nodigVandaar de oproep van het Collectief om een insectenhotel te bouwen en bij de bloemen te plaatsen. 

Prijswinnaars
Ruim 60 inzendingen maakte het voor de vakjury extra moeilijk om de beste drie te kunnen kiezen. Eigenlijk zijn alle inzenders winnaar en de insecten in het bijzonder met zoveel nieuwe woningen! Belangrijk aspect bij de beoordeling door de jury, is de functionaliteit voor de insecten. Na rijp beraad bleven er 5 genomineerden over en daaruit kozen ze drie winnaars. Die kregen allen een eerste prijs, want de commissie is van mening, dat ze alle drie ruimschoots voldoen aan de voorwaarden van een goed insectenhotel. Allemaal zijn ze op hun eigen manier exclusief en bijzonder in de uitvoering. De prijswinnaars ontvingen het bordje ‘1ste Prijs mooiste insectenhotel’, uit handen van vicevoorzitter Wim Meulenmeesters met daarnaast nog een mooie geldprijs.

De winnaars zijn:

Zorgboerderij De Horst, Mill, 

Fam. Bastiaanssen, Boxmeer, 

Fam. Kriele, Mill 

Scholen
Drie scholen, Jenaplan kindcentrum De Peppels en de Canadas uit Boxmeer en BSO De Kubiek uit Nistelrode deden ook mee, de kinderen met hun juffen en conciërge bouwden samen insectenhotels. Dit vindt het ANB Oost-Brabant heel bijzonder en belangrijk en daarom ontvingen ze alle drie de Scholenprijs en een mooie educatieve verrassing.

BSO De Kubiek Nistelrode
De kinderen van de groep de Blinkers zijn afgelopen zomer samen aan het werk gegaan om een mooi onderkomen voor de insecten te bouwen. Met een hamer, spijkers, zaag, timmerden ze erop los. Een heel mooi insectenhotel is het resultaat. En ze deden dit met veel plezier. Sommige kinderen vonden het timmeren het leukste en anderen het vullen van het insectenhotel. Enthousiast vertelden de kinderen dat ze heel veel geleerd hebben van dit project. En dat bleek ook wel want ze wisten precies te zeggen waarvoor dit hotel bestemd was en dat bloemen belangrijk zijn voor insecten.
Prijsuitreiking 
Deze vond plaats bij Kampeerbeleving de Dijksehoeve; de plek waar het insectenhotels van De Kubiek is neergezet. De kinderen met hun begeleiders kregen de prijs uit handen van ANB-bestuurslid Joos van Hees. Jullie zijn één van de winnaars geworden van deze prijs”, zei Joos tegen de kinderen en overhandigde een paneel; De scholenprijs. Het kan een plekje krijgen bij het insectenhotel.  Bovendien kregen de kinderen een pakket met educatieve en vermakelijke spullen. Jullie hebben het heel mooi gemaakt, het resultaat is echt prachtig geworden. De kinderen waren blij met deze prijs en het project, en ook de insecten zullen blij zijn met hun verblijf.

Jenaplan kindcentrum Boxmeer
Peppels 
De kinderen van de Vlinders van Jenaplan kindcentrum de Peppels, zitten inmiddels in groep 3.  Al in groep 2 maakten ze samen een insectenhotel. Dat deden ze samen met de ouders bij het afscheid van de kleuters. Het insectenhotel kreeg een tijdelijk plekje bij de school. Straks krijgt het een mooi plekje bij de nieuwe school. 
Canadas De kinderen van groep 3 hebben het insectenhotel gemaakt tijdens een keuzecursus. Ze vonden het heel leuk om te gaan maken. Ze hebben hard gewerkt. Eerst allerlei spullen verzameld en toen zijn ze aan de slag gegaan. Conciërge Henk zei; “Ze vonden het kei leuk” en zie het resultaat een heel mooi insectenhotel.  Prijsuitreiking 
Afgelopen vrijdag was de prijsuitreiking. Jullie zijn winnaars van deze prijs want het resultaat is echt prachtig geworden, jullie hebben heel hard en knap gewerkt, zei ANB- bestuurslid Geert Willems. Hij overhandigde een klein paneel, dat bij het insectenhotel gehangen kan worden, Bovendien kregen de kinderen een pakket met educatieve en vermakelijke spullen. De kinderen waren blij met deze prijs en het project, en ook de insecten zullen blij zijn met hun verblijf. De kinderen kregen een enorm applaus voor het harde werk dat ze hebben geleverd voor het insectenhotel.

Interesse om ook insectenhotel te bouwen?
Zeer belangrijk is het om de gaatjes in hardhout te boren. Zachthout geeft rafels en daar kunnen de bijen niet in of uit! Zo moeten bamboestokjes moeten open zijn, en mag riet niet gebarsten zijn door het snijden. Dennenappels, hooi en stro horen er niet, want daarin komen de vijanden van de solitaire bijen en wespen. En ze hebben het al zo moeilijk.  Een mooi decoratief ‘hotel’ wat niet bruikbaar is voor insecten, is niet wenselijk. Het gaat er ook niet om hoe groot het hotel is. Een klein functioneel hotel heeft immers meer effect! Laat vooral uw creativiteit het insectenhotel vormgeven, zodat we nog meer diversiteit krijgen.

Voor wie wil: in Zeeland is een heus bijenommetje (wandelen of fietsen) van 10 km, waarlangs 10 insectenhotels staan. Een mooie kans om inspiratie op te doen. Startpunt is bij Eeterij D’n Oven. Ook op internet staan voorbeelden van insectenhotels en de voorwaarden waaraan het moet voldoen.

*) Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant (ANB Oost-Brabant) Het regelt contracten met boeren voor agrarisch natuurbeheer. Boeren kunnen kiezen uit verschillende pakketten agrarisch natuurbeheer. Doel is de biodiversiteit te vergroten. Alleen al in Oost-Brabant doen 218 agrariërs aan Agrarisch Natuurbeheer met totaal 2461 ha.

P.S. Over de prijsuitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

Afb: Van links naar rechts; De kinderen van de Canadas, de kinderen van de Peppels De vlinders,
De kinderen van BSO De Kubiek, de prijswinnaars: Wally Bastiaanssen, Mat Schuurmans Zorgboerderij De Horst, Paul Kriele