Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Klaverblad-ommetjes laten wandelaars genieten van boeren natuur rondom Liessel


Het door de dorpsraad gewenste watertappunt bij sportpark De Smeltkroes is Liessel aan de neus voorbij gegaan. Wat kreeg het dorp wel? Een rustpunt met picknickbankjes, omgeven door een bloemenweide met insectenhotel en vier nieuwe ommetjes. Wandelroutes door het gevarieerde buitengebied van Liessel, die het dorp als een klaverblad omranden.

Mede-initiatiefnemers
Geitenhouder Jos Keijzers tevens voorzitter van sPeelslandschap en zijn vrouw Lea zijn mede-initiatiefnemers van de ommetjes. Ze zijn aangesloten bij BoerenNatuur Brabant Oost. ANV sPeelslandschap zet zich in voor herstel van natuur en biodiversiteit. Om de verbroedering tussen boeren en burgers te bevorderen hield sPeelslandschap onlangs de jaarlijks bloemenactie in samenwerking met de gemeente Deurne. Aan 900 deelnemers zijn gratis mengsels uitgedeeld met zaden van 20 soorten veldbloemen en -kruiden. Jos Keijzers: “Hiermee kan 24 hectare ingezaaid worden.”

Opening rustpunt en ommetjes
Ook het veld rondom het rustpunt met picknickbankjes bij sportpark De Smeltkroes is door sPeelslandschap ingezaaid met bloemen en kruiden en er is een insectenhotel geplaatst. Het rustpunt, een initiatief van Dorpsraad Liessel, is tevens het startpunt van alle recreatieve routes in en rondom Liessel. Aanvankelijk zou de dorpsraad op deze plek een watertappunt aanleggen. Een Liesselse ondernemer was bereid dit te sponseren. Na jarenlang getouwtrek met de gemeente Deurne was alles rond.  Gewijzigde regelgeving vanuit Brabantwater gooide echter alsnog roet in het eten. “De nieuwe regels vereisen dat de gemeente Deurne verantwoordelijk is voor de kosten van aanschaf, aansluiting, huur en onderhoud. Dat was te veel voor de gemeente Deurne, aldus Jos Keijzers.

Niettemin zijn ze tevreden met hoe het rustpunt er nu bijligt. De officiële opening met medewerking van kinderen van brede school De Zonnebloem was een ware happening.

Natuurvriendelijke oever met boerenlandpad
De familie Keijzers heeft op eigen land brede stroken ingezaaid met bloemenmengsels en een halve hectare met bijenvriendelijke kruiden en grassen.  Er zijn rijen walnotenbomen geplant en achter hun huis is een natuurvriendelijke oever aangelegd. Daar omheen wordt dit jaar een boerenlandpad ingericht. Lea Keijzers: “Het wordt er met de dag mooier.”

Welkom wandelen over boerenland
Het echtpaar wil al dat moois niet voor zichzelf houden: “We willen heel Liessel en de rest van de wereld laten zien hoe mooi de omgeving bij ons is.” Het ommetje De Brink gaat deels over hun land. Samen met de ommetjes ’t Sloot, De Peel en De Berken vormt het een klaverblad van wandelroutes rondom Liessel, over bestaande knooppunten. De totale lengte is 40 km. Iedereen kan vrij de routes lopen en dan genieten van de bloemen en planten die daar groeien en bloeien. Jos en Lea zijn trots op het behaalde resultaat dat door de goede en mooie samenwerking in het dorp is behaald.  We zijn blij dat we als natuurvereniging ons steentje konden bijdragen. 

Voor meer info: