Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Inspiratie boerderij

Zowel ANLb als gebiedscoördinatoren kunnen bijdragen leveren aan het grotere geheel van duurzame landbouw. Een treffend voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van de inspiratieboerderij van Cosun in Dinteloord. De kennis van ervaren coördinator Ernst Verwer kwam alle betrokkenen goed van pas. Hieronder leest u wat dat inhield en betekent voor de onlangs geopende inspiratieboerderij. De voorgangers van Cosun richtte langgeleden al het Instituut voor Rationele Suikerproductie op, (IRS). Het bleek het voorbeeld van ketenbenadering en leidde tot de teelt van suikerbieten die we vandaag de dag kennen.

  Groeikracht Cosun opent tweede Inspiratieboerderij

  Groeikracht Cosun, onderdeel van Royal Cosun, opent Inspiratieboerderijen verspreid over Nederland, om haar aardappel-, bieten- en cichoreitelers kennis te laten maken met de nieuwste innovaties. De boerderijen zijn plekken waar de nieuwste technieken gedemonstreerd kunnen worden en waar kennisdeling centraal staat. De nieuwste Inspiratieboerderij is 8 mei geopend in Dinteloord, vlakbij het Cosun Innovation Center en de suikerfabriek van Cosun Beet Company. 

  Innovaties

  Groeikracht gelooft in een praktijkgerichte aanpak, om de grote hoeveelheid kennis in de sector concreet te maken. Ondanks de vele uitdagingen in de akkerbouw, zijn er tal van nieuwe innovaties die de ronde doen. Echter dat alleen zorgt niet voor verandering, daarom is Groeikracht gestart met de Inspiratieboerderijen. Plekken waar telers en hun innovatieve technieken een podium krijgen, om hun ervaringen te delen en daarmee de akkerbouw verder te helpen.

  De Inspiratieboerderijen zijn geen proef- of demobedrijven, er worden geen onderzoeken gedaan. Er wordt ingezet op praktijkrijpe innovaties, waar de bezoekers thuis ook mee aan de slag kunnen gaan. Projecten die te zien zijn op de boerderijen zijn gericht op de Groeikracht thema’s: Plantgezondheid, Bodem & Bemesting en Klimaat & Energie. Een aantal innovaties die daarbij horen zijn onder andere de inzet van een autonome zaai- en schoffelrobot, robuuste rassen, het gebruik van BOS-systemen en het plaatsen van een Phytobac.

  Verbeteren biodiversiteit
  Op Inspiratieboerderij Dinteloord zijn tal van innovaties te zien in de Cosun-gewassen. Behalve teelt technische innovaties, is op Inspiratieboerderij Dinteloord ook veel aandacht besteed aan het verbeteren van de biodiversiteit. Onder leiding van Ernst Verwer, is er samen met ANV Brabantse Wal, Naturalis en de WUR gewerkt aan een plan om de biodiversiteit op en rondom de boerderij te stimuleren. Behalve meer biodiversiteit, dragen de plannen ook bij aan natuurlijke plaagbeheersing op de akkers. Maatregelen die onder ander getroffen zijn, zijn het aanplanten van struweelhagen en bomen, het zaaien van verschillende bloemenmengsels, het aanleggen van een patrijzenrand, een nieuw beplantingsplan voor de tuin rondom de woning met inheemse en voor insecten interessante planten, het plaatsen van een insectenhotel en het realiseren van een bijenburcht.

  Welkom bij evenementen

  Gedurende het jaar worden er meerder evenementen georganiseerd, waarbij telers en andere belanghebbende welkom zijn op de boerderij om de resultaten van de innovaties te bekijken en te bediscussiëren. Voor meer informatie over de Inspiratieboerderijen: groeikracht.cosun.nl/projecten/inspiratieboerderijen

  Groeikracht Cosun