Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Gratis bomen en struiken? Wie doet er mee?

(Vrij naar de nieuwsbrief van BoerenNatuur maandag 28 juni 2021)

www.MeerBomen.Nu * geeft gratis bomen en struiken weg aan iedereen die deze bomen wil planten. Gratis omdat ze werken met vrijwilligers en gratis omdat we werken met plantgoed uit de natuur. Jaarlijks worden vele miljoenen jonge bomen en struiken verwijderd door terreinbeheerders omdat ze te dicht bij de weg staan, omdat een soort overheersend wordt, omdat ergens gebouwd moet worden. Andere miljoenen bomen en struiken gaan dood omdat ze met te veel en te dicht op elkaar staan. Elke eik produceert jaarlijks honderden jonge eikenboompjes waarvan er maar 1-2 tot volwassen boom uitgroeien. Daar kan je best 20% van meenemen zonder een negatieve impact te hebben op de natuur. Ook kan elke tak van een vlier, vijg, wilg of populier een gratis nieuwe boom worden.

Plantgoed op boerenland

De vrijwilligers van Meer Bomen Nu verzamelen deze jonge bomen en struiken onder leiding van boswachters en terreinbeheerders en geven ze weg in een mooie bio diverse mix zodat boeren er boomhagen, heggen of andere landschapselementen van kunnen maken. Dat doen we zonder ingewikkelde contracten of subsidietrajecten. Gewoon aanvragen, ophalen en planten. Uiteraard worden donaties zeer gewaardeerd. Afgelopen jaar gaven ze – ondanks corona – 190.000 appel- en perenbomen weg en 60.000 sneeuwbalstruiken (over door corona) en 250 zaailingen uit de natuur. Minstens de helft kwam bij boeren terecht en zo’n 80% van de zaailingen is aangeslagen.

Vanaf half juli kunnen er weer bomen worden aangevraagd via www.meerbomen.nu, en vanaf half november gaat de campagne echt van start als de bomen in rust zijn.

Bomenhub?

De bijdrage van boeren wordt hoog gewaardeerd. Boeren kunnen een coördinerende rol spelen in de regio door een bomenhub in te richten, bijvoorbeeld op een stukje boerenerf, waar bomen tijdelijk tussen het verzamelen en verdelen worden opgeslagen. Ook kun je boeren adviseren bij het planten, en/of mee op zoek gaan naar oogstlocaties waar de vrijwilligers van Meer Bomen Nu stekken en zaailingen kunnen verzamelen. Het afgelopen plantseizoen waren boeren onmisbaar voor Meer Bomen Nu: ze maakten ruimte beschikbaar voor bomenopslag, leenden werktuigen uit en plantten ruim 100.000 bomen en struiken. En dat was in een corona jaar: aankomende winter hoopt Meer Bomen Nu de campagne verder op te schalen en nog meer boeren blij te maken met gratis, gedoe-vrij inheems en zoveel mogelijk regionaal plantgoed.

Bomenfestival

Op 26 september organiseert Meer Bomen Nu een bomenfestival in Doorn. 

* Meer Bomen Nu is een campagne van Stichting Urgenda en is mede geïnitieerd door de Caring Farmers en Stichting MEERgroen. Afgelopen winter werden al wel 500.000 bomen geplant! 

Meer informatie over bomen nu klik hier

Foto BoerenNatuur: Samen bomen planten met Meer Bomen NU