Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Zaaizaad veldbloemen voor het 3de jaar groot succes

Ook dit jaar is er weer voor ruim 90.000 m2 zaad uitgedeeld aan leden van ANV in Oost-Brabant. Wederom dus weer een groot succes. Inmiddels zit al dit zaad in de grond en ofschoon direct na het zaaien regenwater schaars was, heeft het gewas daarna op tijd water gehad. Over enkele weken zullen we dan ook weer kunnen genieten van uitbundige bloemrijke overhoeken bij onze leden. 

Visueel prachtig maar ook heel goed voor onze kleine vrienden de vlinders, bijen, torren en insecten die in deze fleurige biotopen verblijven. Het is dus ook goed voor de totale biodiversiteit op onze akkers.

Twee jaar geleden hebben we een fotowedstrijd gehouden en vorig jaar een wedstrijd om de mooiste en het beste insectenhotel. Twee zeer geslaagde acties om m.n. de nut en noodzaak van deze bloemenveldjes onder de aandacht te brengen. Zeker omdat het merendeel overhoeken op en rond boerenerven zijn fleurt het deze erven ook op.

Fietstocht langs de bloemveldjes organiseren?

Het zaad is zo gekozen dat er vanaf begin juli altijd wel bloeiende bloemen te zien zijn tot aan het moment dat het gaat vriezen. Telkens zult u weer versteld staan wat de natuur te bieden heeft. Het zaad dat dan weer gevormd wordt is weer wintervoedsel voor de vogels en kleine zoogdieren die er huizen.

Om ook dit jaar weer wat extra aandacht voor deze bloemenveldjes te krijgen willen we stimuleren om vanuit de ANV’s fietstochten te organiseren. De ANV’s weten welke leden gratis bloemzaad hebben gekregen. Het moet dus mogelijk zijn om een fietstocht uit te zetten langs deze veldjes. 

Je kunt deze fietsroute via het lokale krantje presenteren of nog mooier om aan te bieden op een avond met dorpsgenoten onder leiding van een gids te fietsen. Onderweg kan dan uitgelegd worden wat er allemaal gebeurt op het gebied van agrarisch natuur beheer.

In Gemert doet De Groene Heerlijckheid dit al jaren en elk jaar fietsen er meer mensen mee. Dit wordt geweldig gewaardeerd en promoot tevens de werkzaamheden van de vele vrijwilligers. 

Wilt u dit ook oppakken voor uw ANV/ groenvereniging, uw lokale voorzitter kan u verder helpen met het organiseren van deze middag of avond fietstocht. 

Veel succes.

Bestuur Collectief ANB Oost-Brabant. 

Foto: De winnende foto van het eerste jaar