Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Woord van de voorzitter

Altijd blij in het voorjaar

Als ik buiten kijk lijkt het nog niet echt op voorjaar. Als het april was, dan zouden we zeggen; April roert zijn staart. En toch word ik al een beetje blij, want we gaan de mooiste tijd van het jaar in. Het land bewerken en alles weer groen zien worden.

Dit jaar hebben we natuurlijk bij BoerenNatuur een speciaal voorjaar. Met z’n alle beginnen we aan een nieuwe periode van zes jaar met nieuwe ANLb afspraken. De lastige keuze tussen GLB en ANLb. Gelukkig hebben bijna alle deelnemers aangegeven door te willen gaan. Daar zijn we dan ook iedereen dankbaar voor. 

Het heeft ons als Collectieven, maar zeker ook BoerenNatuur landelijk gigantisch veel energie gekost om voldoende duidelijkheid te krijgen van onze overheid over; wat er nu allemaal wel en wat er niet mag of moet. Echt een super ingewikkelde puzzel. Onze mensen in het veld hebben echt alles op alles gezet om onze gebiedscontracten op tijd te kunnen inleveren.

Bij BoerenNatuur hebben we nog een verrassing moeten slikken. Onze voorzitter Alex Datema gaat BoerenNatuur verlaten. Alex gaat zich bemoeien met de financiering van de boeren. Bij de Rabobank gaat hij de functie van direkteur Agri en Food op zich nemen.

Wat ik tot slot een mooie ontwikkeling vind is dat heel veel boeren, samen met de waterschappen, afgelopen winter heel veel water hebben vastgehouden.  Het bewustzijn dat water een van de belangrijkste pijlers onder onze bedrijven wordt doet mij als voormalig waterschapsman veel deugt.

Namens mijn collega voorzitters wens ik jullie een mooi en groeizaam voorjaar toe. 

Lex Huijbers
namens de Brabantse voorzitters

Afb.: De drie voorzitters van de Brabantse Collectieven