Boer stan, zo noemt hij zichzelf. En dit is niet zonder reden, want hij moest ervoor knokken om boer te kunnen worden. Zijn ouders hadden een varkensbedrijf, maar Stan heeft meer passie voor koeien. Zonder ouders die je een rundveebedrijf over laten nemen, zijn je kansen gauw geteld. Echter niet bij Stan. Hij ging voor zijn droom en heeft inmiddels een heuse boerderij samen met Emmely. Daar mogen ze best trots op zijn.
Stan en Emmely boeren biologisch en sinds een jaar ook samen met Willie Toonen op zijn boerderij in Herpen.
Kleinschalig boeren in een overzichtelijke keten, alles lokaal, daar geloof ik in. De kwaliteit staat voorop en niet de kwantiteit, zo staat op zijn website. Dit en nog veel meer interessante zaken, zijn daar te zien. Benieuwd? https://boerstan.nl/
Emmely
Is een nicht van Willie Toonen uit Herpen. Willie deed al jaren aan ANLb en heeft een warm hart voor weidevogels en stond daarom in één van de vorige nieuwsbrieven. En uiteraard heeft hij ook een warm hart voor zijn nichtje, want hij besloot om haar de kans te geven om samen met Stan, zijn grond te gaan beheren. Mooi hoe oom Willie hier twee jonge mensen een kans geeft en daarmee ‘zijn’ kieviten op een unieke manier langdurig bescherming biedt! Want ook zijn opvolgers zorgen goed voor ‘zijn’ weidevogels.
Vaste basis
Stan vertelt: “Het ANLb is een mooie manier om natuurinclusieve landbouw en biologisch boeren mogelijk te maken. Het levert ons een vaste basis om te experimenteren en te leren in deze toch nog nieuwe en onbekende bedrijfstak. Zo experimenteer ik met granen en speciaal ook met de teelt van Sint Jansrogge. Dat is nieuw en veelbelovend, maar niet zonder risico. Als startende boer heb je niet veel ruimte, maar dankzij ANLb heb ik die wel. Experimenteren is noodzakelijk om te kunnen ontdekken waar onze kansen liggen.
Landschap
“Ik hou van het buitenwerk en geniet elke dag van de rust en schoonheid van het landschap’, zo zegt Stan op zijn website. Geen loze woorden, zo blijkt als je om je heen kijkt bij Stan en Emmely. Stan volgde de afgelopen 3 jaar niet voor niets de praktijkleergang landschapslandbouw in de Peel, georganiseerd door Bureau Martens. “Die kennis, daarbij opgedaan, komt goed van pas”. “En…”, zo vult Emmely hem aan, “Wij willen andere mensen ook laten genieten van ons landschap. Binnenkort gaan we hier een bijenhotel maken met bankje erbij, zodat fietsers en wandelaars hier kunnen rusten en genieten”. Ze wijst hierbij naar een mooi plekje bij een poel en enkele lindebomen.
Stan en Emmely hartelijk dank voor het openhartige gesprek en veel succes.
Het is genieten van jullie mooie landschap, maar ook van het feit dat het nog steeds mogelijk is, dat jonge mensen, die met niets moeten beginnen, zo’n mooie boerderij voor elkaar krijgen!
Wat je kunt dromen, kun je ook doen! Legendarische woorden van Walt Disney. Jullie leveren het bewijs: Chapeau!