Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Prijs beste en mooiste insectenhotel in Oost-Brabant gaat naar….

Prijswinnaars 
Het Collectief ANB Oost-Brabant *) stelde vorig jaar gratis een mengsel van bloemenzaad ter beschikking. Dit levert een geweldig bloeiend resultaat op. Maar de vele insecten die op de bloemen af komen hebben ook een huisje voor hun nestjes nodigVandaar de oproep van het Collectief om een insectenhotel te bouwen en bij de bloemen te plaatsen. 
Ruim 60 inzendingen maakte het voor de vakjury extra moeilijk om de beste drie te kunnen kiezen. Eigenlijk zijn alle inzenders winnaar en de insecten in het bijzonder met zoveel nieuwe woningen! Belangrijk aspect bij de beoordeling door de jury, is de functionaliteit voor de insecten. Na rijp beraad bleven er 5 genomineerden over en daaruit kozen ze drie winnaars. Die kregen allen een eerste prijs, want de commissie is van mening, dat ze alle drie ruimschoots voldoen aan de voorwaarden van een goed insectenhotel. Allemaal zijn ze op hun eigen manier exclusief en bijzonder in de uitvoering. De prijswinnaars ontvingen het bordje ‘1ste Prijs mooiste insectenhotel’, uit handen van vicevoorzitter Wim Meulenmeesters met daarnaast nog een mooie geldprijs.

De winnaars zijn:

Zorgboerderij De Horst, Mill, 

Fam. Bastiaanssen, Boxmeer, 

Fam. Kriele, Mill 

Scholen
Drie scholen, Jenaplan kindcentrum De Peppels en de Canadas uit Boxmeer en BSO De Kubiek uit Nistelrode deden ook mee, de kinderen met hun juffen bouwden samen insectenhotels. Dit vindt het ANB Oost-Brabant heel bijzonder en belangrijk en daarom ontvangen ze alle drie de Scholenprijs en een mooie educatieve verrassing deze week. 

Interesse om ook insectenhotel te bouwen?
Zeer belangrijk is het om de gaatjes in hardhout te boren. Zachthout geeft rafels en daar kunnen de bijen niet in of uit! Bamboestokjes moeten open zijn, riet van voldoende dikte, geen dennenappels, hooi en stro erin, want daarin komen de vijanden van de solitaire bijen en wespen en ze hebben het al zo moeilijk, etc. Een mooi decoratief ‘hotel’ wat niet bruikbaar is voor insecten, is niet wenselijk. Het gaat er ook niet om hoe groot het hotel is. Een klein functioneel hotel heeft immers meer effect! Laat vooral uw creativiteit het insectenhotel vormgeven, zodat we nog meer diversiteit krijgen.

Voor wie wil: in Zeeland is een heus bijenommetje (wandelen of fietsen) van 10 km, waarlangs 10 insectenhotels staan. Een mooie kans om inspiratie op te doen. Startpunt is bij Eeterij D’n Oven. Ook op internet staan voorbeelden van insectenhotels en de voorwaarden waaraan het moet voldoen.

*) Collectief Agr. Natuurbeheer Oost-Brabant (ANB Oost-Brabant) Het regelt contracten met boeren voor agrarisch natuurbeheer. Boeren kunnen kiezen uit verschillende pakketten agrarisch natuurbeheer. Doel is de biodiversiteit te vergroten. Alleen al in Oost-Brabant doen 218 agrariërs aan Agrarisch Natuurbeheer met totaal 2461 ha.

P.S. Over de prijsuitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

Vlnr; Wally Bastiaanssen, Mat Schuurmans Zorgboerderij De Horst, Paul Kriele

Wally Bastiaanssen
Paul Kriele
Zorgboerderij De Horst, Mill