Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Nieuw Project: 100 ha transitiegewassen 

Het succes van het project 100haPKG, om Productief Kruidenrijk Grasland te stimuleren, smaakt naar meer. Opnieuw staken Collectief Midden-Brabant (CMB) en Waterschap De Dommel (WDD) de koppen bij elkaar: wat is er nog meer mogelijk?

Transitiegewassen

De samenwerking tussen CMB en WDD leidt opnieuw tot een interessant project. Met budget van het waterschap komen de zogenaamde Transitiegewassen voor het voetlicht. Centraal staan Miscanthus en Vezelhennep. Het gaat hier om gewassen die het goed doen op de zandgrond zonder veel hulpstoffen. Diepe beworteling, langjarige teelten, het helpt allemaal voor de bodemgezondheid en het vermogen om water vast te houden. Met de vergoeding van het waterschap komt het binnen bereik.

Afzet van de producten wordt gevonden in nieuwe bouwmaterialen en isolatiematerialen. De vezelhennep komt ook voor ruwvoer in aanmerking. Zo komen in dit project meerder transities samen. 

Nu inschrijven!

Het nieuwe project wordt vandaag binnen het werkgebied van Waterschap De Dommel geïntroduceerd, onder de naam 100haTG1.0. Het is bedoeld als stimulans voor een kennismaking met transitiegewassen. In overleg zijn er ook mogelijkheden voor andere transitiegewassen. 

Inschrijven kan tot 17/11. Meer weten? https://boerennatuurbrabant.nl/tg/

Afbeelding: Peter Kerkhofs

Afbeelding: Peter Kerkhofs