Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Kennisdelingsdag Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant

Vrijdag 16 juni stond in het teken van kennisdelen van agrarisch natuurbeheer. 

Ruim 60 belangstellenden kwamen naar het Witte Huis te Zeeland. 

De gasten waren deelnemende boeren, bestuurders en ambtenaren van Waterschap Aa en Maas, Waterschap De Dommel, provincie en gemeenten. Uiteraard waren er vertegenwoordigers van andere agrarische natuurverenigingen. 

Het ochtendprogramma bestond uit presentaties van een deelnemende boer, Waterschap Aa en Maas, de provincie, BoerenNatuur, Brabants Landschap/ZeeBra en ZLTO.

Boeren natuur

Rijdend van Zeeland naar Ravenstein, vallen de grote bloemrijke percelen op. Die komen niet zomaar uit de lucht vallen. Ze zijn het resultaat van agrarisch natuurbeheer. Maar liefst 185 ha (370 voetbalvelden!) aan boeren natuur wist Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant (kortweg Boeren Natuur) in enkele jaren tijd te realiseren. Dit in een gebied (Keent/Zeeland/Schaijk) waar tot 2017 geen meter agrarisch natuurbeheer was. Voldoende reden voor de organisatie om een kennisdelingsdag te organiseren.

Bustour

Er zijn in dit gebied 18 boeren die aan natuurbeheer doen. Opvallend is, dat er in deze regio veel jonge boeren meedoen met grote vitale bedrijven. Zelfs boeren met 200 tot 300 koeien zetten een flink deel van hun grond in voor agrarisch natuurbeheer. Ze weten een fantastisch resultaat neer te zetten. 

Een bustour voerde het gezelschap langs percelen met boeren natuur in Zeeland, Reek, Keent, Grave. Vier boeren kwamen aan het woord tijdens de bustour. Uitkijkend over hun fraaie percelen, vertelden ze hoe ze agrarisch natuurbeheer inpassen in de bedrijfsvoering. 

Fietstocht

Op zondag 2 juli is er een fietstocht (circa 23 km) langs de velden met boeren natuur in Zeeland/ Reek/ Velp/ Grave. Iedereen is hier van harte welkom.

Startpunt: Rusven 7 te Zeeland. Maar op elk punt van de route kan gestart worden.

Onderweg zullen deelnemende boeren de gasten informeren over het agrarisch natuurbeheer.

De routekaart is te downloaden (QR-code) op de site van het agrarisch natuurbeheer: routekaart

Ook na 2 juli kan de route nog gefietst worden. Bij verschillende percelen staan panelen met informatie en die blijven de hele zomer staan.