Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Bouw een insectenhotel meedoen kan nog tot 15 oktober 2021!

Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant (ANB Oost-Brabant) is ontstaan vanuit zes agrarische natuurverenigingen (ANV’s) die actief zijn in Oost-Brabant. Het collectief verzorgt voor hun leden de subsidieaanvragen voor agrarisch natuurbeheer en voert de controle uit. Boeren kunnen kiezen uit verschillende pakketten agrarisch natuurbeheer. Uiteraard is de keuzemogelijkheid afgestemd op het soort leefgebied. Op klei gelden andere pakketten dan op zand en voor grasland zijn weer andere mogelijkheden dan voor akkerland. Het collectief stimuleert hierbij onder andere de aanleg van bloemrijke akkerranden, om zo de biodiversiteit te vergroten.  Totaal doen 218 agrariërs aan Agrarisch Natuurbeheer met totaal 2461 ha in Oost-Brabant

Stimuleren van bloemrijke akkerranden vergroot biodiversiteit

Vorig jaar heeft het collectief ANB Oost-Brabant een mengsel van bloemenzaad gratis ter beschikking gesteld aan alle ANV leden. Dit leverde een geweldig resultaat op van ruim 8 ha dat werd ingezaaid en met honderdenprachtige foto’s n.a.v. de uitgezette fotowedstrijd.  De mogelijkheid om gratis bloemenzaad te krijgen is ook dit jaar weer massaal benut. Het gunstige natte voorjaar zorgt hopelijk weer voor prachtige bloemenveldjes. Dit is goed voor kleine zoogdieren, vogels en vooral voor onze insecten, het biedt voor hen voedsel en schuilgelegenheid. Daarnaast is het genieten voor de mens vanwege de prachtige bloemen.

Bouw het beste en mooiste insectenhotel

De vele insecten die op de bloemen af komen hebben huisvesting nodig. Dit wil ANB Oost Brabant stimuleren, door er ook insectenhotels bij te bouwen. Het collectief stelt een prijs beschikbaar voor het beste en mooiste insectenhotel. Vandaar de oproep aan u om een insectenhotel te maken en bij een bloemenrand te plaatsen. De uiteindelijke winnaar is de natuur. Door al die insectenhotels, krijgen we immers een completer biotoop in dat gebied. 

Meedoen en prijs winnen
Wilt u creatief aan de slag gaan, bouw dan een insectenhotel en win bovendien een leuke prijs. Iedereen mag meedoen, inzenden kan nog tot 15 oktober 2021. Per ANV is er een prijs* van €100,00 beschikbaar en ook nog een prijs voor het hele gebied. Daarnaast ontvangt u het bordje ‘Mooiste insectenhotel ANB Oost-Brabant’. Wilt u meedoen: mail dan een foto van het insectenhotel, waar het staat met de naam van de maker naar; communicatie@anboostbrabant.nl 
Een vakkundige jury zal medio oktober de verschillende creaties beoordelen en een winnaar bekend maken.

Hoe bouw je een insectenhotel?
Op internet kunt u verschillende voorbeelden vinden van insectenhotels en de voorwaarden waaraan het moet voldoen. Zeer belangrijk is dat de gaatjes in hardhout worden geboord. Zachthout geeft rafels en daar kunnen de bijen niet in of uit! Belangrijk bij de beoordeling door de jury, is de functionaliteit voor de insecten. Zoals gladde gangen in hardhout, bamboestokjes die open zijn, riet van voldoende dikte etc. Een mooi decoratief ‘hotel’ wat niet bruikbaar is voor insecten, is niet wenselijk. Het gaat er ook niet om hoe groot het hotel is. Een klein functioneel hotel heeft immers meer effect! Laat vooral uw creativiteit het insectenhotel vormgeven, zodat we nog meer diversiteit krijgen. We wensen de deelnemers veel plezier met deze uitdaging.

Inspiratie opdoen!

Het loont de moeite om vooraf goed te verdiepen in de insectenhotels. Voor wie wil: in Zeeland is een heus bijenommetje van 10 km dat gewandeld of gefietst kan worden, waarlangs 10 insectenhotels staan. Startpunt bij Eeterij D’n Oven.

Namens Collectief ANB Oost-Brabant. 

*P.S. Over de prijs kan niet gecorrespondeerd worden.