Vrijdag 16 augustus brachten gedeputeerden Hagar Roijackers (Natuur, Milieu en Brabants Programma Landelijk Gebied) en Marc Oudenhoven (Agrarische ontwikkeling en Bestuurlijke samenwerking) met de besturen van BoerenNatuur Brabant een bezoek aan melkveebedrijf Van Casteren-Potjes in de Reek. Ze lieten zich informeren over de successen, toekomstige ontwikkelingen en wensen van het agrarisch natuurbeheer. Agrarisch natuurbeheer levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit en biedt agrariërs de mogelijkheid om meer natuurinclusief te ondernemen.
Interesse
Het agrarisch natuurbeheer wordt in Brabant uitgevoerd door vier collectieven: BoerenNatuur West, Midden en Oost-Brabant en Deltaplan Landschap. Hiervoor ontvangen zij budget van de provincie Noord-Brabant via het subsidiestelsel Natuur en Landschap.
Sinds de uitvoering van het agrarisch natuurbeheer in 2016 in Brabant, is het oppervlakte van land met agrarisch natuurbeheer ruim verdubbeld. Van 2.140 hectare in 2016 naar 5.040 hectare in 2024. BoerenNatuur Brabant ging met de gedeputeerden in gesprek over successen en toekomstige ontwikkelingen voor agrarisch natuurbeheer in Brabant. ‘De interesse voor agrarisch natuurbeheer is de laatste jaren gestegen. En er is animo genoeg om de huidige omvang te vergroten én te verzwaren’, aldus Jan van der Biezen voorzitter van BoerenNatuur Brabant Oost. ‘Er zijn genoeg gemotiveerde boeren in Brabant, die nu buiten de boot vallen. Bovendien zijn rond natuurgebieden extra middelen nodig’.
Verbreding van taken
BoerenNatuur Brabant zag haar takenpakket de afgelopen jaren fors groeien. Zo voeren de collectieven het project Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM) voor de provincie uit, waar ruim 500 melkveebedrijven aan deelnemen. Daarnaast zijn ze betrokken bij het ondersteunen van natuurinclusieve landbouw, eveneens een opdracht van de provincie en On the way to PlanetProof voor FrieslandCampina. Gedeputeerde Marc Oudenhoven: ‘Natuur en landbouw kunnen prima samen. Dat blijkt steeds weer als ik natuurinclusieve projecten bezoek. Wat goed is voor de natuur is ook goed voor landbouw. Het zorgt voor een verrijking van gronden waardoor duurzaamheid toeneemt. En door goed te zorgen voor gronden zie je ook de biodiversiteit toenemen in de omliggende gebieden. Hierdoor ontstaat er een win-win situatie.’
Toekomstvisie aangeboden aan gedeputeerden
Tijdens het werkbezoek namen de gedeputeerden het koersdocument van BoerenNatuur Brabant in ontvangst. Kern van dit document: missie en visie van BoerenNatuur. Gedeputeerde Hagar Roijackers (Natuur, Milieu en BPLG) is te spreken over BoerenNatuur en hun aanpak: ‘Als een boer goed zorgt voor de bodem, dan is dat goed voor het ecosysteem; dus voor het bodemleven, insecten en boerenlandvogels, én heeft ook de boer zelf daar economische baat bij. De ecosysteemdiensten van de goede levende bodem zijn bijvoorbeeld vastlegging van CO2, omzetten van organisch materiaal naar voedingstoffen, goede vochtregulatie namelijk waterafvoer en -opslag in tijden van neerslag en een goed vochtleverend vermogen in droge tijden.’
Agrarisch natuurbeheer op melkveebedrijf
Melkveehouder Joost van Casteren: ‘Agrarisch natuurbeheer maakte de stap naar een natuurinclusiever melkveebedrijf een stuk eenvoudiger. De financiële zekerheid die het agrarisch natuurbeheer biedt, zijn belangrijk bij het maken van keuzes voor de toekomst. Het zou nog mooier zijn als de contracttermijn van 6 jaar verlengd wordt.’ Van Casteren is tevens deelnemer aan de Brabantse Biodiversiteitmonitor Melkveehouderij. ‘Hoewel de vergoeding die hieraan gekoppeld is niet bijzonder hoog is, biedt het mij als ondernemer handvatten in het verbeteren van mijn prestaties op gebied van klimaat, biodiversiteit en waterkwaliteit. De grondregeling van de provincie, waar ik aan mee doe, maakt het mogelijk om te extensiveren en nog meer natuurinclusief te werken’.
500 miljoen extra in het hoofdpuntenakkoord
In het hoofdpuntenakkoord van de nieuwe regering is aangegeven dat er 500 miljoen extra beschikbaar gesteld wordt voor agrarisch natuur en landschapsbeheer. De invulling daarvan door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) is nog onduidelijk. BoerenNatuur Brabant heeft aangegeven dat zij absoluut openstaat voor verdere verhoging van het budget en verwacht deze middelen relatief snel weg te kunnen zetten. Zij geven daarbij wel aan dat de continuïteit van deze middelen gegarandeerd moet worden. BoerenNatuur: ‘Als er extra budget beschikbaar komt zal het geen probleem zijn deze middelen in te zetten in Brabant. Met name rond de natuurgebieden en Natura 2000-gebieden zijn extra middelen nodig. Zo kunnen boeren in deze gebieden hun bedrijfsvoering aanpassen om klimaatbestendig en duurzaam onderdeel uit te maken van de toekomst, waarbij ze een bijdrage leveren aan de biodiversiteit en een waardevol landschap’.
Provincie Noord-Brabant: