Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

ANB Oost-Brabant heeft biodiversiteit hoog in het vaandel staan

Insectenhotel wedstrijd groot succes

ANB Oost heeft een oproep geplaatst in het Eindhovens Dagblad onder het motto “Natuur is winnaar bij wedstrijd bouw een insectenhotel”. Hierbij worden mensen die zelf een insectenhotel hebben gebouwd, opgeroepen om zich aan te melden voor een wedstrijd “wie heeft het mooiste, origineelste insectenhotel gebouw”. Mensen konden zich aanmelden door inzending van een korte toelichting vergezeld van een foto van het insectenhotel. Iedereen kon zich melden, boer of niet-boer of lid.  Voor het bestuur ons was het wel spannend of hier reactie op zou komen. 

Meer dan 60 aanmeldingen

Tot hun verrassing kwamen er meer van 60 aanmeldingen binnenstromen. Iedere inzender is super trots op hun eigen gecreëerde insectenhotel.  We zagen inzendingen van particulieren, boeren, zorgboerderijen en scholen*. Het bestuur heeft een jury samengesteld welke bestond uit Wim Meulenmeesters, Anny Martens, Louis Hermanussen en Martien Vinken. Ieder heeft voor zich, elk onafhankelijk van elkaar de 5 meest voor hen meest aansprekende insectenhotels geselecteerd.  Toen deze selectie samengevoegd werd, zagen we dat onze secties wel erg dicht bij elkaar kwamen. De 4 juryleden hebben deze 5 insectenhotels ter plekke bezocht en hebben daar ook de geweldig gemotiveerde maker(s) ontmoet. We zagen daar de meest creatieve creaties. Gelet op de functionaliteit en de creativiteit kwam de jury er toch wel achter dat de beoordeling wie nu een 1e prijs zou winnen wel erg lastig ging worden. Wie zou er met de 1e prijs vandoor gaan:

1ste prijs bordje om te plaatsen bij het insectenhotel

Oordeel zelf deze inzenders:

Drie eerste prijzen
De jury was van mening dat deze drie inzendingen het meest in aanmerking kwamen voor een prijs.

Op 17 november 2021 hebben we deze drie gegadigde opgeroepen om bij de prijsuitreiking bij Zorgboerderij De Horst In Mille aanwezig te zijn. We hebben daar in een presentatie uitleg gegeven waaraan een insectenhotel moest voldoen. Natuurlijk ook de omgeving is erg belangrijk.  Wim Meulenmeesters maakte daar bekend dat deze drie inzenders, doordat dit totaal verschillende uitvoeringen waren, 

  • Traditioneel
  • Innoverend/ dubbelfunctie
  • Dood doet leven

Alle drie een 1e prijs verdiend hadden. 

Wim heeft ter plekke de prijzen uitgereikt en Zorgboerderij De Horst bedankt voor hun gastvrijheid.

*Scholen
De scholen hebben een aparte prijs toegekend gekregen namelijk de Scholenprijs, meer weten hierover  klik dan hier).