Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Zaterdag 23 juni 10.30 uur Kijkdag vogelakker in de Peel

Sinds november 2017 kan ook in de leefgebied ‘Open Akker Zand’ het pakket  ‘Vogelakker’ afgesloten worden. Dit is een mooi pakket waarbij het perceel voor 75% uit luzerne (of rode klaver) en voor 25% uit stroken met een bloemenmengsel. Luzerne is een prachtig en prima voer voor melkvee.

Op dit moment staat er in de Peel (Langs Albers; voorheen Ferm-O-Feed) een perceel van 2,5 ha met het pakket ‘Vogelakker’. In het perceel zitten 3 stroken met verschillende mengsels bloemen. Dit om uit te testen welk bloemenmengsel het beste past bij het pakket vogelakker.

Over een paar weken wordt de luzerne voor de eerste keer gemaaid. De eerste snede is bij de teelt van luzerne altijd een lastig punt. Er staat in die eerste snede vaak veel onkruid in (luzerne mag sowieso niet gespoten worden). Iets waar de meeste boeren ‘erg aan moeten wennen’ en bovenal: vertrouwen hebben dat het goed komt.

Daarom lijkt dit een uitstekend moment om samen te komen in de Peel om de vogelakker te bezichtigen. De locatie is op de kruising van de Volkelseweg en de Peelweg.

Daarna bestaat de mogelijkheid om in Zeeland een ander perceel luzerne te bekijken dat voor 14 dagen terug gemaaid is. Een prima gelegenheid om kennis op te doen voor je eigen perceel. En ervaringen uit te wisselen.

Met vriendelijke groet, Jan Ottens

Veldmedewerker Collectief ANB Oost-Brabant

e-mail:   janottens@landgoedtoventje.nl

16b-Vogelakker

routekaart vogelakker de peel