Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Weidevogels zijn veilig bij Willie Toonen uit Herpen!

Weidevogels horen bij het boerenland

Willie was de eerste die in 2018 een contract tekende voor agrarisch natuurbeheer in leefgebied Keent. Hij hoefde geen seconde na te denken.

“Dit doe ik al jaren”, zegt Willie. “Al zo lang als er niet meer bovengronds mest uitgereden mag worden. Weidevogels zijn mijn lust en mijn leven. Ze horen bij het land. Ik vind het zó mooi als de kieviten in de lente weer terug zijn. Hun geluid alleen al maakt me echt blij. Het past prima in de bedrijfsvoering”.

Hij vervolgt: “Maar de boer moet het wel zèlf willen. Te vaak krijgt de loonwerker de schuld als het mis gaat. Of ze zeggen dat ze van de natuur houden, maar daar zie je in de praktijk niks van!”

Met de mond belijden en niet doen, daar moet Willie niets van hebben.

Bij Willie Toonen zijn kievitjes in goeie handen! Op deze foto staan 3 net uitgekomen kievitjes. Zie jij ze ook?

Zelf de nesten opsporen

Bij Willie wordt meteen duidelijk dat het wel menens is met natuur beheer. We lopen in het veld op een paar kievitennestjes af. Een paar stokken maken duidelijk waar de loonwerker omheen moet werken. Maar liefst 13 nesten heeft hij dit jaar al beschermd. Van elf nesten zijn de kuikens al uit gelopen. Nu zitten er nog 2 nestjes.

Bij het eerste nest zijn al drie kievitjes uit het ei gekropen. De ouders buitelen alarmerend door de lucht.

“Kijk”, zegt Willie, “Hier uit hun nest lopen ze zo snel mogelijk weg. Ze zoeken een eindje verder de ruigte op: veiligheid en eten. Dat hebben ze nodig”.

De pachter is bezig om mais te zaaien. Meteen stapt Willie erop af en zegt: “Zaai eerst de mais, vlak bij het nest, terwijl ik de jonge kievitjes in de gaten houdt. Als je dat straks doet, dan ben je te laat, want dan zijn ze al het land op. En dan zijn ze kansloos, want je ziet ze niet zitten op grond!”

Bij Willie komt geen loonwerker onverwacht het land op. Willie spoort zelf de dag ervoor de nesten op en markeert ze. De loonwerker weet dat en houdt hier prima rekening mee.

Boeren moeten zelf de nesten opsporen, anders gaat het fout zegt Willie.

Weldaad voor de natuur

Op hetzelfde perceel vliegen ook een paar koppeltjes gele kwikstaartjes op. Drie hazen kiezen het hazenpad als wij naderen. Rondom zijn huis hangen nestkasten voor allerlei vogels. Schoolkinderen komen al jaren op bezoek bij Willie om weidevogels te kijken.

“Het hoeft een boer helemaal niks te kosten!”, zegt Willie nogmaals heel stellig. “Bij mij groeit straks net zo veel mais als ergens anders”.

Prachtig hoe deze bevlogen man zich inzet voor de natuur en hoe hij ervan kan genieten. Een voorbeeld voor allen en een weldaad voor de natuur!

Chapeau Willie!

Maar liefst dertien Kievit nesten beschermde Willie dit jaar al!
Nest met Kievit eieren