In het gebied De Bleken, gelegen tussen Loosbroek, Heeswijk-Dinther en Vinkel, werken diverse vrijwilligers al jarenlang met hart en ziel aan het behoud van weidevogels. Als lid van IVN en actieve weidevogelbeheerder coördineert Gerard van Hintum de bescherming van deze iconische vogels, die het steeds moeilijker hebben in ons landschap. Gerard werkt nauw samen met de boeren in het gebied en BoerenNatuur, een organisatie die zich inzet voor het verbinden van landbouw en natuur.
Maatwerk voor weidevogels
Het werk van Gerard en zijn collega’s van de weidevogelwerkgroep is intensief en vraagt om creatief maatwerk. Samen met de boeren brengen zij in kaart waar de weidevogels zich bevinden, zodat ze gericht maatregelen kunnen nemen om de nesten te beschermen.
Een veelgebruikte techniek is het markeren van de nesten met stokken, zodat de boeren deze kunnen vermijden bij het bewerken van het land. Dit voorkomt dat de nesten onbedoeld worden vernietigd. Maar soms is er meer nodig. Als de werkzaamheden toch plaatsvinden in de nabijheid van een nest, kan het nest voorzichtig worden verplaatst naar een mandje. Dit biedt de mogelijkheid om het tijdelijk op een andere locatie te plaatsen, zodat de boer zijn werk kan doen zonder schade aan de eieren of kuikens toe te brengen. Deze werkwijze is een voorbeeld van de flexibele benadering die de weidevogelwerkgroep hanteert om het evenwicht tussen landbouw en natuur te bewaren.

Tijdelijke rasters voor bescherming tegen predatoren
Een ander belangrijk aspect van het werk is de bescherming van de nesten tegen predatie. In het voorjaar, wanneer de weidevogels hun eieren leggen, vormen vossen, dassen en zelfs katten een bedreiging voor de eieren en de jonge vogels. Om dit te voorkomen, plaatst de werkgroep samen met Brabants Landschap, een tijdelijk raster rond een perceel of deel daarvan. Deze rasters zorgen ervoor dat de predatoren niet bij de eieren kunnen komen, wat de overlevingskansen van de vogels aanzienlijk vergroot.

BoerenNatuur: de samenwerking die werkt
De samenwerking met BoerenNatuur is van groot belang voor het succes van dit project. BoerenNatuur ondersteunt boeren door ze een compensatie aan te bieden voor het uitvoeren van weidevogelbeheer. Deze compensatie helpt boeren de extra kosten te dekken die gepaard gaan met het beschermen van weidevogelgebieden. De boeren spelen een essentiële rol in het succes van het project: zonder hun medewerking zou het weidevogelbeheer in De Bleken niet mogelijk zijn.
BoerenNatuur biedt niet alleen financiële steun, maar ook begeleiding en advies aan de boeren. Dit zorgt ervoor dat ze de juiste maatregelen kunnen treffen om hun land geschikt te maken voor weidevogels, terwijl ze tegelijkertijd hun bedrijf draaiende houden. Deze samenwerking tussen natuur en landbouw is een mooi voorbeeld van hoe beide werelden hand in hand kunnen gaan om de biodiversiteit te versterken.
Kraamkamer
Het resultaat van de gezamenlijke inzet is niet onopgemerkt gebleven. Op een specifiek perceel, gelegen vlak bij sterrenwacht Halley, waar deze werkwijze al meerdere jaren wordt toegepast, blijken kieviten ieder jaar succesvol te zijn. Ook de scholekster heeft het perceel ontdekt en heeft er met succes gebroed. Dit perceel kan inmiddels met recht de ‘kraamkamer’ van de weidevogels in de Bleken worden genoemd. Het is een bewijs van de effectiviteit van het werk dat Gerard van Hintum en zijn collega’s van de weidevogelwerkgroep verrichten in samenwerking met de boeren, Brabants Landschap en BoerenNatuur.
Toekomst van het weidevogelbeheer
De vrijwilligers zijn vastbesloten om dit belangrijke werk voort te zetten en indien mogelijk uit te breiden. Ze hopen dat meer boeren gebruik maken van de mogelijkheden van BoerenNatuur en het weidevogelbeheer gaan omarmen. Want ondanks alle inspanningen neemt het aantal weidevogels nog steeds af en dat moet en kan anders.
De samenwerking tussen, de boeren, de weidevogelwerkgroep, Brabants Landschap en BoerenNatuur in de Bleken, is de sleutel tot succes. En succes is er ook want dankzij het agrarisch natuurbeheer zijn zangvogels (vinkachtigen), gele kwikstaart, patrijs en zelfs de kwartel weer in aantal toegenomen.
BoerenNatuur hecht veel waarde aan een goede samenwerking met lokale weidevogelwerkgroepen, want zo blijkt ook hier weer: 1 plus 1 is in dit geval 3.
Met de inzet van mensen zoals deze vrijwilligers en de gezamenlijke krachten van natuur en landbouw, krijgt het behoud van weidevogels in Oost-Brabant een steun in de rug. Daar mogen we best trots op zijn.
Gerard en uiteraard ook je collega’s hartelijk dank voor jullie tomeloze inzet. Chapeau!
Jan Ottens, veldmedewerker BoerenNatuur Brabant Oost