Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Omgaan met Probleemkruiden

In Midden-Brabant zijn veldbijeenkomsten georganiseerd in de ANLb Leefgebieden, voor deelnemers, ANV-leden en vogelwerkgroep. Tegen het einde van de zomer krijg je een goed beeld van de resultaten. Veelgehoorde opmerking is dat de kruidenrijke elementen zich vaak pas bij nadere beschouwing goed ontwikkelen.
Om de rijkdom aan kruiden en insecten te ontdekken moet je de mogelijkheid hebben om het perceel op te lopen. Vanaf het fietspad wordt het beeld door het publiek vaak minder gewaardeerd.

Observeren
Binnen het agrarisch natuurbeheer leren we om te observeren en processen een kans te geven. Soms verdraag je daarbij wat meer wildgroei dan je eigenlijk lief is, in het vertrouwen dat rust evenwicht brengt. We kennen de tijdelijke overlast van brandnetels op verstoorde grond, distels zijn alweer wat lastiger maar daar kunnen we mee omgaan. Op je handen gaan zitten, voor de bloei uitmaaien en afvoeren is het advies.

Kennisbank
Maar er zijn van die hardnekkige lastpakken die het beheer zodanig in de weg zitten dat je wel moet ingrijpen en tijdig! Hoe dan?
Onze collega’s van BoerenNatuur Veluwe ontwikkelden een handige databank voor de omgang met de meest beruchte probleemkruiden. Te beginnen met Protocol Schoon werken om infectie te voorkomen en een Beslisboom voor als je toch geplaagd wordt door hardnekkige probleemkruiden: wat is je probleem, hoe ga je ermee om, waar moet je rekening mee houden? Stap voor stap vind je je route.

Infosheets
Als ingrijpen verstandig is staan er twaalf infosheets tot je beschikking voor de meest gevreesde of zelfs invasieve soorten. De benadering is vanuit de beheerder gezien, praktisch ingestoken en voorzien van achtergrondinformatie, waarschuwingen en tips voor het beheer.
Er zijn infosheets beschikbaar voor:

Doe er je voordeel mee! Dank aan de collega’s op De Veluwe.

Afb: Inleiding bij de koffie door veldmedewerker Nelis Klaasen (foto: M. Leesberg)
Afb: Soms overheersen bepaalde soorten en worden het probleemkruiden (foto: M. Leesberg)