Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Geslaagde kijkdag Vogelakker

Door: Annie Martens
Veel bekijks voor
proefveld ‘Vogelakker’
Natuur-inclusief boeren inkoppertje voor melkveehouders.

Kijkdag vogelakker proef

Zaterdag 23 juni was de eerste kijkdag van de vogelakker proef. Deze proefakker dient als voorbeeld en inspiratie voor boeren die aan agrarisch natuurbeheer doen. Eén van de doelen van deze proef is aan te tonen dat een vogelakker biodiversiteit en goed voer voor koeien combineert.

De vogelakker proef is een samenwerkingsproject van Collectief Agrarisch Natuur Beheer (ANB) Oost Brabant en Agro As de Peel. Agro As de Peel is de proeftuin van de regionale samenwerking AgriFood Capital, waar ondernemers, kennisinstellingen en overheden aan de slag zijn met vernieuwingen en verduurzaming van de agrarische sector.

Meer natuurbeheer door boeren

Er kwamen ruim 20 boeren en geïnteresseerden naar het vogelakker proefveld. Herman Wijdeven (voorzitter van Collectief ANB Oost Brabant) vertelde over het toenemende succes van het agrarisch collectief. Steeds meer boeren nemen hier deel aan. Zo zijn er inmiddels al zeven boeren in deze regio aan de slag met de nieuwe ‘vogelakker’.

Boeren die een vogelakker aangelegd hebben, of dit nog van plan zijn te doen, deden kennis op. Jan Ottens, veldmedewerker van ANB Oost, gaf op deskundige wijze uitleg over deze proefakker.

Modern boeren en natuurbeheer

Sinds november 2017 kunnen boeren die mee doen met het agrarisch natuurbeheer, ook kiezen voor het pakket ‘vogelakker’. Zo’n akker bestaat voor 75% uit luzerne (of rode klaver) en voor 25% uit stroken met een bloemenmengsel.  In dit proef perceel van 2,5 ha zitten drie stroken met verschillende mengsels bloemen. Dit om uit te testen welk bloemenmengsel het beste past bij het pakket vogelakker.  Die combinatie van stroken met bloemen met daartussen luzerne blijkt uitermate geschikt voor vogels (voedsel en veiligheid). Uiteraard zullen hier ook talloze insecten van profiteren. Luzerne is en vlinderbloemige plant die geen kunstmest stikstof nodig heeft. Het is een prima en smakelijk voer voor melkvee, goed voor de melkproductie en een mooie aanvulling op gras en mais. En niet op de laatste plaats een aanwinst voor het landschap! Zo zijn agrarisch natuurbeheer en modern boeren goed te combineren.

 Niet spuiten  

Op de proeflocatie wordt over een paar weken wordt de luzerne voor de eerste keer gemaaid. De eerste snede is bij de teelt van luzerne altijd een lastig punt. Er staat in die eerste snede vaak veel onkruid in. Luzerne mag sowieso niet gespoten worden. Dit is iets waar de meeste boeren ‘erg aan moeten wennen’ en bovenal: vertrouwen hebben dat het goed komt. De vogelakker is wat dit betreft een schot in de roos, zo zal spoedig blijken.