Het Project Rijke Dijken van de Delta richt zich vooral op de “slaperdijken” /binnendijken zonder waterkerende functie. Hier zit geen waterveiligheidsaspect meer aan.
Dijken zijn waardevol voor Bijen & Bestuivers omdat het warme zonnige plekken zijn. De ideale dijk is warm en zonnig, heeft verschillende hoogtes vegetatie is bloemrijk (algemene soorten is ok) en heeft open plekjes voor nestelgelegenheid voor grondbijen.
Linde en Niels hebben een “dijk beoordelingsmodel“ ontwikkeld waarmee je de dijken een rapportcijfer kunt geven hoe interessant de dijk is voor bijen en bestuivers.
Conclusie uit hun nog lopende onderzoek en monitoring is dat extensieve begrazing door runderen en schapen een optimale biotoop creëren voor bijen en bestuivers.
(het onderzoek van het Radboud over kruiden/bloemrijke dijken is meer gericht op “sterke” dijken: erosiebestendigheid en diepe doorworteling en staat los van dit onderzoek).
Voor meer info over het project Rijke Dijken van de Delta en ook de link naar de film: https://www.bestuivers.nl/dijkenproject
Bezoek dijken
- Dijk tussen Hamseweg en Ruilverkavelingsweg:
Dijk wordt gemaaid en naar verwachting bemest. Nu weinig interessant voor bijen en bestuivers. Weinig verschillende soorten en weinig variatie in hoogte van de vegetatie, weinig bloemrijk en weinig open zonnige plekjes. Wel een dijk met potentie.
https://maps.app.goo.gl/sG9zKUmmUYfvohAMA - Verlengde van de Zeedijk:
Dijk van SBB, nu “verwaarloosde dijk” met veel distels en brandnetels. Voor bijen en bestuivers nu niet interessant. Geen zonnige droge open plekjes. Wel dijk met potentie, met begrazing zou hier naar verwachting een snel herstel kunnen zijn voor leefgebied bijen en bestuivers.
https://maps.app.goo.gl/RARDW1DjDYuEe6Yh7 - Dijk tussen Hamseweg en Gat v/d Ham:
Dijk met begrazing door schapen. https://maps.app.goo.gl/qvgFeJBv9M7YbEac7
Aan de overzijde van de weg gestopt met begrazing en dit heeft meteen ook effect op leefgebied bijen & bestuivers. De waarde gaat dan snel achteruit.
Wat is nodig/ zou helpen om meer dijken voor bijen optimaal beheerd te krijgen/ extensief te laten begrazen door runderen/schapen?
Genoemd werd:
- Ontzorgen eigenaar, aanbieden wat past in de bedrijfsvoering, compleet pakket aanbieden
- De groen blauwe dooradering zou hierin een rol kunnen spelen
- Continuïteit is belangrijk zowel van beleid en verpachting
- De dijk als onderdeel in de mestboekhouding geeft een averechtse prikkel
- Welke rol zou de ANV hierin spelen? Bij het vinden van boeren met vee dat ingezet kan worden voor begrazing?
- Wat zou de STILA hierin kunnen betekenen? Dit gaan we navragen bij Ernst Verwer
- Er zijn verschillende gedachten/ideeën over noodzaak en hoogte vergoedingen voor bij-vriendelijk beheer
- Meer bekendheid aan geven middels symposium over dit onderwerp en daarvoor de belangrijke stakeholders uitnodigen