Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Bijenbufferstroken

“Wat wegen zijn voor mensen, zijn bermenbloemrijke randen op bufferstroken langs sloten voor bijen. De bloeiende randen en ruigere bermen bieden voedsel en nestgelegenheid. Door het bij vriendelijke beheer ontstaat er een enorm nieuw leefgebied voor bijen en bestuivers”.

Voor het tweede jaar zorgt het samenwerkingsverband Bijenlandschap West Brabant dat er vele kilometers randen kan worden ingezaaid. De gratis mengsels zijn specifiek samengesteld voor de inheemse insecten die hier leven en op de gewassen die geteeld worden.

Iedereen kan iets doen
Bijen en andere bestuivers zijn noodzakelijk voor meer dan 75% van onze voedselgewassen en voor meer dan 85% van de wilde planten in de natuur. Er zijn 360 verschillende soorten wilde bijen en hommels in Nederland, de helft wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Dit willen we gezamenlijk een halt toeroepen. Iedereen kan iets doen.

Ander beheer biedt kansen
Vanaf 2023 moeten agrariërs randen langs waterlopen anders beheren. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en mest is op deze bufferstroken niet meer toegestaan. Het gaat in West-Brabant om duizenden kilometers bufferstrook, dat biedt kansen voor het versterken van de biodiversiteit. Een van de mogelijkheden is het realiseren van zoveel mogelijk bij-vriendelijke/bio diverse bufferstroken, met zo weinig mogelijk moeite (voor de boer). Door met elkaar een aanpak en een maatregelenpakket te bouwen waarmee de boeren zo veel mogelijk ontzorgd worden. Het zorgen voor de goede informatie en de agrariërs zo goed mogelijk te informeren over de achterliggende gedachten, zodat de bijen-bufferstroken worden aangelegd waarvoor en zoals ze bedoeld zijn. Er komen meer bedrijven beschikbaar voor monitoring vanuit WEnR (Wageningen Environmental Research).

Meedoen
In seizoen 2024 werd 154 km bufferstrook ingezaaid. Voor 2025 is er een budget om de hoeveelheid te verdubbelen. Voor informatie ga naar de site van Bijenlandschap West Brabant en vul het aanvraagformulier in voor 25 maart. Meedoen geldt alleen voor deelnemers in het werkgebied van BoerenNatuur Brabant West.