ANB Oost-Brabant en De Groote Peel
Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant, kortweg ANB Oost-Brabant nu ook ‘ontdekt’ door boeren in de bufferzones bij De Groote Peel.
Sinds 2016 sluit ANB Oost-Brabant contracten af met boeren voor agrarisch natuurbeheer. In vergelijkbare gebieden van het Collectief is voor zo’n 3 miljoen euro aan budget weggezet voor agrarisch natuurbeheer. In Zuidoost Brabant, pal tegen de grote natuurgebieden van De Groote en de Maria Peel, bleef het oorverdovend stil. Onbegrijpelijk; want agrarisch natuurbeheer zou hier juist uitstekend passen! Dit is sinds dit voorjaar helemaal anders. Er is plotseling volop belangstelling voor agrarisch natuurbeheer.
Deelname agrarisch natuurbeheer
Een van de deelnemers is Martien Leenders. Martien heeft een akkerbouwbedrijf en heeft hobbymatig nog Brandrode runderen, ook het houden van bijen is voor hem een leuke bezigheid. Waar voorheen aardappelen verbouwd werden is nu een vogelakker ingericht. Deze akker bestaat voor 75% uit Luzerne en voor 25 % uit een natuurmengsel. We zien dat vooral de Luzerne goed bestand is tegen de nu heersende droogte. Luzerne heeft penwortels en is zodoende beter in staat om vocht op te nemen. Bovendien vormt Luzerne een bijzonder eiwitrijk voedsel voor runderen. Luzerne kan 2 tot 4 maal per jaar gemaaid worden. Verder heeft Martien een 12 meter brede bijenrand en kruidenrijk grasland ingezaaid op zijn huisperceel. Martien loopt zeer regelmatig een keer door het gewas en kan dan echt genieten van de bijen die op dit gewas afkomen. Bovendien vormt het een mooie bron van inkomsten.
Infopaneel
ANB Oost-Brabant heeft infopanelen ontwikkeld. Ook bij Martien Leenders zijn akker is zo’n infopaneel geplaatst.
Door het plaatsen van een infopaneel laten boeren zien wat ze doen aan agrarisch natuurbeheer. Het infopaneel is informatief voor passanten. Want tijdens de bloeiperiode vallen de randen wel op maar daarbuiten minder of niet. De randen zijn voor de rest van het jaar net zo belangrijk als voedsel en schuilgelegenheid voor vogels insecten en kleine zoogdieren. De infopanelen zorgen tijdens deze periode dat de randen nog steeds opvallen voor de voorbijgangers. Hiermee kunnen boeren laten zien dat ze biodiversiteit op hun grond serieus nemen.