Afgelopen tijd is er behoorlijk wat overleg geweest met RVO over het op tijd uitbetalen van de ANLB-vergoedingen. Dit is redelijk gelukt: de collectieven ontvingen ongeveer een maand later dan normaal het geld, ondanks het rommelige jaar qua GLB- en eco-regelingen. Wel heeft dit geleid tot meevallers en teleurstellingen qua kortingen, ondanks de coulance die BoerenNatuur met RVO afgesproken had. Dit is nog onderwerp van gesprek en voor sommige collectieven een heel vervelende kwestie. Ook voor volgend jaar wordt bij RVO coulance bepleit, omdat alle onzekerheden rond de eco-regelingen nog niet de wereld uit zijn voor iedereen.
Als gevolg van de grote veranderingen die de landbouw te wachten staan in de transitie naar een model met minder uitstoot, meer dierenwelzijn en meer natuurinclusiviteit, wordt er een idee uitgewerkt om te komen tot een adviesorganisatie die bedrijven hierin kan begeleiden. Dit o.a. ook op sociaaleconomisch gebied. Er wordt nu gedacht om het op 5 plaatsen in het land uit te proberen: is het haalbaar, voorziet het in een behoefte en kunnen er voldoende deskundigen hiervoor geregeld worden. Eén van die pilot-knooppunten zal in onze provincie komen. Het initiatief, Boerenperspectief genaamd, wordt nu georganiseerd en zal dit jaar vorm krijgen.
Verder blijft predatie hoog op de agenda staan, want het is dweilen met de kraan open hier en daar, als vossen, wilde katten, steenmarters, kraaien of wat dan ook alle inzet tenietdoet. Ook monitoring is een hoofdthema, want er zal aangetoond moeten worden dat de ANLb-inzet het geld dubbel en dwars waard is.
Tenslotte is “groene verdienmodellen” een erg belangrijk punt van aandacht op het ogenblik. De verwachtingen zijn uitgesproken dat agrarisch natuurbeheer flink uitgebreid wordt. Dan zullen de vergoedingen wel aangepast moeten worden in bepaalde gebieden, want anders lijkt dit een onmogelijke missie. En dit geldt al heel zeker voor een overgang naar natuurinclusieve landbouw waar men hier en daar toch wel erg licht over denkt!
Jan van der Biezen