Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Succesvolle informatiebijeenkomst van BoerenNatuur Brabant West

Op 8 november 2023 was er een succesvolle informatiebijeenkomst van BoerenNatuur Brabant West, toen nog Collectief ANB West-Brabant, bij de Menmoerhoeve in Etten-Leur. Er waren 68 aanwezigen, bestuurders van de provincie, gemeenten, waterschappen, natuurorganisaties en medewerkers van die organisaties. Ook waren er bestuurders van Brabantse en Zeeuwse collectieven agrarisch natuurbeheer en agrariërs. De presentaties treft u in deze link aan: Presentaties informatiebijeenkomst.

De voorzitter van het collectief, Minette Straver-van de Wetering, opende de bijeenkomst en heette allen welkom. Ze was blij met de hoge opkomst.

Ad Backx, secretaris, informeerde de aanwezigen over “Wie zijn we en wat doen we?”. Naast het toenemend agrarisch natuurbeheer (circa 2.000 ha) voert het collectief ook projecten voor verduurzaming van de landbouw uit of neemt eraan deel. In dit kader is er nauwe samenwerking met meerdere organisaties, zoals met ZLTO.

Vervolgens waren er twee presentaties van agrariërs met veel agrarisch natuurbeheer op hun bedrijven. Bevlogen gaf melkveehoudster Vera Koorevaar uit Drimmelen aan wat voor natuurbeheer op hun bedrijf aanwezig is en wat voor schitterende resultaten er zijn. Ook Pieter Maris, akkerbouwer uit Dinteloord, toonde enthousiast het natuurbeheer op zijn bedrijf en de positieve resultaten. Twee agrariërs die zeer inspirerend zijn voor andere agrarische bedrijven.

Carlo Braat, coördinator bij het collectief en medewerker van het adviesbureau ZeeBra, gaf uitleg over het succesvolle project “Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij”, waaraan al circa 450 Brabantse melkveebedrijven deelnemen. Met voldoen aan prestatie-indicatoren kunnen punten worden verdiend voor een beloning.

Fien Oost, coördinator soortenbescherming Coördinatiepunt Landschapsbeheer Brabants Landschap, gaf een presentatie over de resultaten van de monitoring in Brabant. Deze vindt al meerdere jaren plaats met hulp van vrijwilligers. Agrarisch natuurbeheer blijkt overduidelijk de biodiversiteit en vogelstand te bevorderen.

Tot slot was er een demonstratie van Remco Stek en Jos van den Brekel, gecertificeerde dronepiloten uit Altena, die vaak met een drone vogelnesten en jonge reeën opsporen op verzoek van het collectief en agrariërs, voordat bijvoorbeeld wordt gemaaid. Er zijn, ook door meer dan 100 vrijwilligers in het gebied, samen ruim 700 legsels opgespoord.

Tot slot sloot Minette “meer dan tevreden” de bijeenkomst af en was er tijd om te netwerken, onder het genot van een drankje en een hapje.

De presentaties kunt u vinden in onderstaande tabel.

Presentatie Ad BackxDOWNLOAD
Presentatie Carlo BraatDOWNLOAD
Presentatie Fien OostDOWNLOAD
Presentatie Pieter MarisDOWNLOAD
Presentatie Vera KoorevaarDOWNLOAD