Na acht jaar neem ik afscheid als secretaris van het Collectief Agrarisch Natuurbeheer Midden-Brabant (CMB). Op dit moment wordt de huidige GLB-periode afgesloten en zijn we druk bezig met de voorbereidingen van de nieuwe periode. Een logisch moment om het stokje over te dragen.
Startperikelen
In het begin had het CMB vooral financiële zorgen. In tegenstelling tot de beide andere collectieven in Brabant hadden wij geen bestaand beheer, dat we in het Agrarisch Natuurbeheer konden onderbrengen. Dat betekende dat we wel kosten hadden, maar geen inkomsten. Gelukkig is de provincie bijgesprongen en hebben we een flinke lening van de provincie gekregen om het agrarisch natuurbeheer in Midden-Brabant op te starten. Begin dit jaar konden we de lening volledig aflossen en is het CMB schulden vrij.
Natuur op boerenland
In tussentijd is het CMB uitgegroeid tot een coöperatie met een behoorlijke omzet van meer dan een miljoen euro. Daar zijn we trots op, want het betekent, dat er in Midden-Brabant veel moois gebeurt ten behoeve van de natuur op het agrarische boerenland.
Projecten brengen je verder
Wat wij ook altijd gedaan hebben, is projecten naar Brabant halen, waarvan we dachten dat het iets kon opleveren voor de deelnemers. Zo draaiden we mee in 50 tinten groen, het project van FrieslandCampina, de Brabantse BiodiversiteitsMonitor, ect. Allemaal projecten, die agrarische ondernemers mogelijkheden kunnen bieden binnen agrarisch natuurbeheer en het verbreden van de inkomsten.
En met water….
Tot slot hebben we ook actief contact gezocht met de waterschappen en Brabant Water. Ook dat heeft geleid tot mooie projecten ten behoeve van de landbouw, de kwaliteit van het water en de natuur. (*Opm. redactie: wij noemen ook graag het samenwerkingsproject ‘Productief Kruidenrijk Grasland PKG’.)
Rest mij nog het bestuur van het collectief veel succes te wensen in de nieuwe periode.
Saskia Duives-Cahuzak