Er kunnen vele reden zijn waarom een nieuwe deelnemer aan agrarisch natuurbeheer instapt. Onderstaand een bijzonder verhaal. Wanneer het moment daar is gebeurd het gewoon.
Van Rijksweg naar vogelakker
De percelen die mijn ouders voor landbouw in gebruik hadden, werden thuis altijd aangeduid met de naam van de straat, het gebied waar het gelegen was of er werd verwezen naar de naam van de verpachter. Er was 1 perceel dat hierop een uitzondering vormde: de Rijksweg. Dit lange, smalle perceel van 700 m lang en 24 m breed, met een griendje, is gelegen aan de Zeepvliet tussen Keizersdijk en Groenendijk te Lage Zwaluwe.
Gelukkig geen asfalt
Tientallen jaren geleden werd het plan geopperd om een rondweg van de A16, via Dirk de Botsdijk van Lage Zwaluwe naar Wagenberg aan te leggen, precies over het betreffende perceel. Zo zouden de wegen door de diverse dorpen minder belast worden. Asfalt is er gelukkig nooit gekomen op de dit bijzondere perceel waar kieviten, eenden, fazanten, hazen en herten graag vertoeven.
Start met agrarisch natuurbeheer
Ik ontmoette Jan Gommers die al jarenlang ervaring heeft met vogelakkers in de omgeving van Hooge en Lage Zwaluwe, maakte kennis met ANV Drimmelen & Moerdijk e.o. en de Rijksweg kwam in beeld om in te zetten voor agrarisch natuurbeheer.
Genieten
Aan de vooravond van de landbouwtransitie is juist nu elk initiatief om de natuur extra te helpen zeer gewenst. Een bijdrage aan meer voedsel en veilige schuilplaatsen voor diverse akkervogels. De stoel staat in ieder geval al klaar in het griendje, om na een rondje langs de vogelakker, even te genieten van de transitie van Rijksweg naar vogelakker!
Jolinda Tabak, gelukkige bezitter van een vogelakker.