Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Motorzaagtraining, investering of afgezaagd?

Artikel van Nol van Rijssel
Deze winter worden er weer volop motorzaagtrainingen georganiseerd. Inmiddels stelt ook Brabants Landschap een certificaat verplicht om zaagwerkzaamheden uit te mogen voeren op hun grond. Ook via ons ANV ’t Broek werden 3 plaatsen gereserveerd in de training voor geïnteresseerde leden.

Afgezaagd?
Zelf heb ik ruim 10 jaar geleden ooit eens een motorzaag gekocht om een omgewaaide boom kort te zagen. Toentertijd heb ik wat op Google gekeken en vervolgens een goedkoop exemplaar via Amazon aangeschaft. Het apparaat werd netjes bezorgd inclusief gereedschapsetui, reserve ketting, vijl en handige draagtas. Voor maar €125, wat een koopje! Het apparaat doet wat ie moet doen. Het heeft dusver geen enkele keer geweigerd en wordt eens in de zoveel jaar uit de kast getrokken voor een klein klusje. Toch blijft het iedere keer weer even spannend als je aan de slag gaat. Is de ketting nog goed, knapt hij misschien niet? Zit dadelijk mijn zaag niet vast in de boom? Hoe kan ik m het beste vasthouden om veilig te werken? Ik besloot mij daarom maar aan te melden voor de zaagcursus. Twee avonden theorie en een volle dag praktijk, nogal een investering vond ik. Tot het laatste moment nog getwijfeld om mij af te melden, het kostte zoveel tijd en zou ik er wel iets van opsteken?

Better safe then sorry
Na de eerste avond had ik meteen antwoord op mijn vraag: zeker de moeite waard! Na een flinke dosis theorie, opgefraaid met enkele smakelijk foto’s van afgerukte vingers en ingezaagde gezichten begreep ik wel dat een goede voorbereiding het halve werk is. PBM’s (Persoonlijke BeschermingsMiddelen), daar had ik tot vanavond nog nooit van gehoord. Een helm met gelaats- en gehoorbescherming, een zaagbroek, zaaghandschoenen en liefst zaagschoeisel is verplicht om deel te nemen aan de praktijkdag. Even getwijfeld over deze investering, maar met de foto’s nog vers in mijn geheugen besloten om toch maar deze persoonlijke bescherming aan te schaffen. Better safe than sorry!

Technische vaardigheden onderschat
De tweede avond werd er ingegaan op het onderhoud van het materiaal. Slijpen van de ketting, schoonmaken na iedere dag werken, vervangen van kapot gesprongen veertjes van de rem. Een fluitje van een cent, als je maar weet waar je op moet letten. Daarna theorie over het ‘vellen’ van een boom. Of zoals ik voorheen deed: boompje doorzagen en kijken of ie nergens op valt. Blijkbaar kun je bomen iedere kant op laten vallen die jij maar wil. Zelfs een overhellende boom kun je toch laten vallen in de tegenovergestelde richting. Dat wil ik in de praktijk wel eens zien. Ook de praktijkdag was geen overbodige luxe. Na grondige uitleg in tweetallen aan de slag. Eerst dunne stammen opschonen. Daarbij het gevoel krijgen van de kettingzaag. Dat gevoel was bij mijn kettingzaag ver te zoeken. Veel te lang blad (20 inch voor de kenner), botte ketting, en zware motor deed mij snel besluiten om ‘mijn koopje’ maar even naast het bospad te leggen. Gelukkig was er een andere deelnemer van wie ik zijn extra zaag mocht lenen. Daarna het vellen van een boom, de takken er af zagen en de stam in mootjes zagen. Ieder onderdeel had weer een specifieke lichaamshouding nodig om veilig te kunnen werken, en dat was toch wel even schakelen voor iedereen. Vooral het werken met de rem was even wennen voor de aanwezige doorgewinterde zagers. Maar als je dat eenmaal onder de knie had dan stelde het eigenlijk niets voor.

Kneepjes van het vak
En dan die overhellende boom vellen en de tegenovergestelde richting op laten vallen… Vol enthousiasme begon ik aan die taak. Te veel gefocust op mijn houding en techniek om vervolgens te laat te stoppen met zagen. Gelukkig had onze trainer dit al lang in de smiezen en had hij de andere deelnemers verzocht aan de kant te stappen. De boom viel volledig de verkeerde kant op, ik kreeg een -10 voor deze actie. Beetje lacherig zei ik dat ik aan de andere deelnemers wilde laten zien hoe het niet moest. Dat werd niet gewaardeerd. Gelukkig heb ik later op de dag een herkansing gekregen om te laten zien dat ik echt wel een boom kon vellen. Even voelde ik mij weer een middelbare scholier die een examen af moest leggen waarbij iedereen toekeek. Zwetend heb ik het gelukkig nu wel tot een goed einde gebracht en mijn certificaat mogen ontvangen. Niet dat mijn huidige werkgever (lees: mijn vrouw) daarom gevraagd had. Maar ik heb nu wel het gevoel dat ik de volgende keer dat ik de kettingzaag uit de kast trek weet hoe ik veilig kan werken. Een aanrader dus!

Afb: Bij een lesje motorzagen hoort ook instructie over persoonlijke beveiligingsmiddelen (Foto: N v Rijssel)