Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Monitoring, met als kers op de taart de zeearend gespot

    Als verantwoordelijke vanuit het bestuur van Collectief ANB Oost-Brabant voor de telling van de akker en weidevogels ga ik zo af en toe met de vrijwilligers op pad. Onder leiding van Marco Renes een bioloog van Brabants Landschap, monitoren zij volgens het Meetnet Agrarische Soorten (MAS) protocol de akker en weidevogels in ons werkgebied. De monitoring is nodig om aan te tonen wat agrarisch natuurbeheer oplevert voor de natuur. Door telkens (ongeveer 6 keer per jaar) op dezelfde plek gedurende 10 minuten alle dieren en vogels te tellen die je hoort en ziet krijgen we een goed beeld hoe de verschillende populaties zich ontwikkelen. We doen dit op vaste plekken in elk gebied.  

    Vrijwilligersgroep

    We hebben een vrijwilligersgroep voor in en rond Keent en De Bleken. En gaan we hopelijk binnenkort ook met een groep in en rond Gemert aan de slag. 

    Op Hemelvaartsdag 18 mei liet mijn agenda het toe om ook aan te sluiten bij de fanatieke monitoringsgroep in Keent. Ik melde me om 07.00 uur bij het gebouw van Staatbosbeheer aldaar waar we afgesproken hadden. Deze morgen was het gelukkig droog maar wel voor half mei behoorlijk koud. Het had net niet gevroren. Met vijf personen zijn we op pad gegaan. Omdat ik helaas niet de tijd had om alle spots mee te bezoeken ben ik met mijn eigen auto gereden van locatie naar locatie. 

    Op de locatie aangekomen spotten we gedurende 10 minuten alle bewegingen die we zien en horen. Doordat er dan 10 ogen en 10 oren alles in de gaten houden ontgaat ons niets. We zijn uitgerust met ieder een eigen verrekijker en overleggen we wat en hoeveel dieren en vogels we spotten. Deze worden ingevoerd op de laptop in een speciaal programma voor deze tellingen. Op deze ochtend hebben we 12 locaties bezocht met in totaal 176 waarnemingen. In totaliteit 47 verschillende soorten gezien of gehoord en 389 exemplaren geteld. 

    Zeearend gespot

    En met als kers op de taart hebben we een zeearend gespot. Deze “vliegende deur“ zoals de zeearend ook wel wordt genoemd, zat op enkele honderden meters op een tak van een dooie boom. We waren natuurlijk heel enthousiast. Dit maak je niet vaak mee. Hij heeft daar zeker 5 minuten gezeten en ik vroeg mij dan ook af wie spot nu wie. We hebben hem of haar dan ook rustig kunnen bewonderen. Gelukkig konden we op ons gemak enkele foto’s maken, om te bewijzen wat we gezien hebben en om u als lezer van dit stuk ook mee te laten genieten. De foto is gemaakt door een van onze vrijwilligers en fotograaf Rinus van der Heijden. Met dank dat we de foto mogen gebruiken. Toen de zeearend wegvloog zag je pas goed wat voor imposante vogel dit is, met zijn spanwijdten van 2 tot 2.5 meter en 70 tot 90 cm hoogte. Inmiddels zijn er zo’n 30 broedparen in Nederland dus de kans dat je ze ziet is klein maar wordt steeds groter.

    Lust voor het oog

    Maar ook de spelende hazen of de reetjes die hun kop net boven het gras uitsteken is een lust voor het oog. Ook de otter en bever zie je steeds meer in ons Brabants land. We hebben er vandaag wel sporen van gezien maar niet zelf gespot. Het geluid van de koekoek en vink in het ochtendgloren klinkt als muziek in je oren.  

    Ook vandaag weer veel geleerd over de bewoners van onze akkers en bossen. Vooral de gezamenlijke kennis en uitwisseling gedurende het spotten levert mij veel voldoening op. 

    Ook meehelpen met monitoren
    Ook interesse om op deze gezellige en nuttige manier van de natuur te genieten, neem dan contact op met uw lokale Agrarische Natuur Vereniging of mij en wie weet of u spot binnenkort ook de zeearend. 

    Wim Meulenmeesters. 

    Zeearend. Naam fotograaf; Rinus van der Heijden van de monitoringsgroep