Volgens goede gewoonte kwamen 13 maart de partners van ons bijenlandschap bij elkaar om ervaringen te delen, terug te blikken op de behaalde resultaten en vooruit te kijken naar de projecten en kansen voor de komende tijd. Deze keer een jaarbijeenkomst met een extra feestelijk tintje omdat de samenwerking met 4 jaar is verlengd! Met een mooie opkomst van zo’n 50 aanwezigen en een aantal mooie lezingen was het een nuttige, leerzame en gezellige middag.
Samenwerken
Karin van den Berg, bestuurder van het waterschap sprak over Biodiversiteit als oplossing en de Natuur als beste ingenieur. Dus ook weer de win-win waar we met elkaar zo hard aan werken. De presentatie van Karin is als bijlage bijgevoegd.
Mevrouw Hagar Roijackers, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant gaf een enthousiaste, motiverende uiteenzetting over het belang van werken aan biodiversiteit. Ook benadrukte ze het belang van samenwerken voor het bereiken van resultaat en onderbouwde ze met concrete voorbeelden dat we echt heel trots mogen zijn op wat we in West-Brabant voor de biodiversiteit voor elkaar krijgen. Met daarbij het advies om die resultaten vooral te delen, om juist daarmee meer resultaat te bereiken, voor de biodiversiteit. Want werken voor bijen en bestuivers heeft effect en is nog steeds hard nodig, daar is iedereen het over eens.
Kansen
Bijenlandschap West-Brabant werd als voorbeeld genoemd voor de andere regio’s in Noord-Brabant. Of waarom niet, volgens de ambitie van onze bijenambassadeur Hans Peter
Verroen, voor heel Nederland. We zijn heel benieuwd wat er op ons af gaat komen.
Annemieke Doomen vertelde over de projecten waaraan momenteel in het bijenlandschap wordt gewerkt: de Bijen-bufferstroken (waarvoor al voor 131 km zaden zijn aangevraagd!), de kansen op dijken, aanpak Aziatische hoornaar en de activiteiten die met en voor het onderwijs worden opgepakt. En er liggen verschillende kansen op de plank voor de komende tijd: meer aandacht voor bomen, heggen, hagen en struweel. Op het niveau van tuinen en plantsoenen, en wie weet, op de schaal van de bijen-bufferstroken? De kansen die er op ‘gebruiks’ terreinen liggen zoals sportparken, recreatieparken, bij zorginstellingen, in de schoolomgeving. De mogelijkheden zijn haast onbegrensd, heb je wensen of ideeën? Laat het weten!
Veel werk verricht
De waardering die is uitgesproken over het werk dat we in ons bijenlandschap verrichten doet ons allemaal goed! Het werken aan meerwaarde op meerdere vlakken, het stevige sociale netwerk, en de vertaling van beleid en kennis naar uitvoering: dat is waar we met elkaar aan blijven werken.
Tijdens de bijeenkomst is de expositie ‘jouw tuin helpt’ gelanceerd. De expositie is ontwikkeld door Wageningen Environmental Research en is de komende maanden voor de partners van het bijenlandschap beschikbaar. Onderstaand is een uitleg over de expositie opgenomen en bijgevoegd zijn illustraties van de expositie. Deze informatie komt ook op onze website te staan. Wil je de tentoonstelling een plaats geven in je eigen organisatie? Meld je dan aan via info@bijenlandschapwestbrabant.nl.
Bijenlandschap volgen
En de heerlijke hapjes kwamen van Proef op de som, dat mag ook weleens gezegd worden.
We kijken terug op een fijne bijeenkomst, dank voor je aanwezigheid. Heb je mogelijkheden om zelf te communiceren over ons netwerk en de jaarbijeenkomst dan waarderen we dat zeer. Als je meer informatie nodig hebt over specifieke onderwerpen dan horen we dat graag.
NB: Volg je het bijenlandschap al op Linkedin? Dit is onze pagina:
https://www.linkedin.com/company/bijenlandschap-west-brabant/
Laat zien hoe jouw tuin helpt!
Veel bijen hebben het lastig in steden en dorpen, er zijn namelijk weinig bloemen en steeds minder plekken om nestjes te maken. Meer dan de helft van de wilde bijensoorten dreigt daardoor te verdwijnen. Dat is slecht nieuws, want bijen helpen veel planten om goede vruchten en zaden te maken. Zonder bijen geen lekkere aardbeien, perenijsjes en kersentaart! Gelukkig kunnen we veel doen om te helpen. Iedereen die een tuin heeft kan bijdragen aan het behoud van bijen door planten voor ze te groeien (ook balkontuinen!). Maar niet alle planten zijn gelijk: sommige planten helpen bijen beter dan andere. Daarom hebben wetenschappers van Wageningen Environmental Research een expositie ontwikkeld om bijenplanten in het zonnetje te zetten.
In de expositie “Jouw tuin helpt!” zijn acht mooie tuinplanten uitgelicht die goede voedsel- en nestplekken voor bijen zijn. Het zijn planten die de tuin opfleuren, niet woekeren en passen in een bescheiden tuin. Bij elke plant staat informatie over hoe en waar deze kan groeien in de tuin, en welke bijen het meeste baat hebben bij de plant. Deze bijen kun je verwachten als de plant in de tuin staat. Lees in de expositie wat voor interessant leven ze hebben, en hoe je ze kunt herkennen of vinden. Zo wordt de tuin niet alleen steeds mooier, maar ook een bron van fascinatie en inspiratie. De expositie bestaat uit tien affiches op A0 formaat, zie de bijgevoegde afbeelding voor een overzicht. Er zijn standaarden voor elke poster beschikbaar om ze neer te zetten in het geval ze niet opgehangen kunnen worden. De doelgroep van de expositie is breed: er is nieuwe informatie voor kinderen, volwassenen zonder groene vingers en zelfs voor bijenkenners. Laat hun zien hoe hun tuin bijen kan helpen!