Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Evie (Japanse haver) als kruidenrijke akker of wintervoedselrand?

In het ANLb pakket ‘kruidenrijke akker’ wordt als eis gesteld dat er van 15 mei tot 15 juli graan op de akker moet staan. Meestal kiest men voor rogge, tarwe of triticale. In Leende heeft een agrariër voor Japanse haver ( Avena strigosa) gekozen. De naam suggereert dat deze haver variëteit  uit Japan zou komen maar hij is in zand Brabant al eeuwen bekend als Evene of Evie.

Japanse haver wordt gebruikt als groenbemester. Het gewas heeft vele voordelen. Het is een goede bodemverbeteraar die diep wortelt en geeft tevens een grote biomassa. Ook mag het voor de vergroening meetellen. Nadeel is dat het niet tegen strenge vorst kan. Bij een koud voorjaar kleurt het rood maar eenmaal voorjaar groeit hij snel door.

Veel (akker)vogels vinden de haverkorrel een lekkernij. In België heeft men veel ervaring met dit gewas in combinatie met akkervogels. Het zou heel effectief zijn om een rand van deze groenbemester over te laten staan en deze als een soort wintervoedselakker te gebruiken: een effectieve – en goedkope vorm van ‘help ze de winter door’. En zoals Peter Kerkhofs zegt: ‘daar komt nog bij dat het een geweldig mooi beeld geeft’.

Artikel ingezonden door Peter Kerkhofs

Japanse haver als kruidenrijke akker (PK, mei 2020)