Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Dronepiloot in wording

Om 6.00 uur in de auto op weg naar Vught is geen probleem alleen de verwachte mist is hier en daar wel heftig. Vooral langs de Zuidwillemsvaart is het zicht minder dan 100 meter. Ik troost mij met de gedachte dat het kort bij het water de mist meestal het langst blijft hangen. Als ik dan Den Bosch binnen rij is de mist plotseling weg en verwelkom ik de zon.  Dan rij ik de Gemeente Vught in waar ik aan de Grobbendonksekooiweg verwacht wordt om daar enkele percelen met de drone te vliegen op zoek naar nesten.  De opdracht gebruiken we om ook gezamenlijk te oefenen. 

Tot mijn teleurstelling is het ook hier erg mistig. Het zicht is amper 100 meter en ik moet dan ook telefonisch contact zoeken met mijn collega piloten die maar enkele honderden meters verderop elkaar al gevonden hadden.

Ik moet nu denken aan mijn sollicitatie moment met Marco Renes die zei dat ik ook tegen teleurstellingen moest kunnen! We besluiten om even of te wachten of de mist op zou trekken en we alsnog zouden kunnen vliegen. Ondertussen hadden we ook al geconstateerd dat een perceel dat we zouden controleren op nesten net gemaaid is. Jammer. Misschien een communicatiefout??  De mensen van de lokale vogelwerkgroep die intussen ook aanwezig waren wisten het ook niet. Gelukkig hadden zij wel koffie bij. Om 08.30 uur besluit ik om weer 40 km huiswaarts te rijden. Helaas zonder te hebben gevlogen.

Drones

We hebben drones met uiterst moderne apparatuur waar we heel snel en zorgvuldig gras en bouwland mee kunnen scannen, waarna we precies weten waar de nesten zich bevinden, maar toch blijven we afhankelijk van de natuur, dat blijkt wel uit het eerste stuk van mijn verhaal. 

Een van de belangrijkste regels om met een drone te mogen vliegen is dat je de drone altijd moet kunnen volgen en bij mist is dat eenvoudigweg onmogelijk. Maar ook bij regen kan je niet vliegen omdat de lens dan nat wordt en je niets kunt zien. 

Toch ben en blijf ik enthousiast over de mogelijkheden om met de drone nesten en reekalfjes te detecteren. Als alles klopt kan je vrij snel de nesten van weidevogels op een perceel in beeld brengen en vastleggen zodat er rekening mee gehouden kan worden. In samenwerking met de lokale ANV-vogelspotters en natuurlijk het weer zijn de drones een toevoeging om nog meer in beeld te brengen om zo de populatie vogels en zoogdieren te beschermen 

Het Droneteam Beerse Overlaet is nog in opleiding en we leren elke dag.  Ik moet mijn vliegbrevetten nog halen maar dat is een kwestie van tijd. Van de 5 oefen momenten hebben we steeds geleerd en daar hoort een teleurstelling ook bij. 

Ook Dronepiloot worden, meld je dan aan!

Kun je tegen een kleine teleurstelling maar zou je het ook een uitdaging vinden om dronepiloot te worden en zo willen bijdragen aan een nog mooiere en rijkere natuur dan mag je met Marco Renes van het Brabants landschap contact opnemen Zijn mobiel nummer is 0652318841. Voor de cursus dit najaar zoeken we nog enkele Dronepiloten vooral voor het gebied De Beerse Overlaet. Hopelijk word je dan onze collega.

Groeten Wim Meulenmeesters. Piloot in opleiding