Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Deelnemer aan het woord

Mag ik mij even voorstellen, mijn naam is Johan Pennings, 55 jaar en woonachtig in Heeswijk-Dinther. Vanaf mijn 18de werkzaam op het ouderlijk bedrijf bestaande uit melkvee van het MRIJ-ras en een vleesveetak voornamelijk blanke vleeskalveren. 

Naderhand is dit alleen vleesvee geworden in de vorm van roodvlees met Brandrode en Belgische blauwe runderen. In 2016 kwam Jan Ottens met het idee en/of voorstel om in de Bleken agrarisch natuurbeheer te gaan starten. 

Volgens de deskundigen was dit een kansrijk gebied, na wat koudwatervrees zijn wij samen met ca. 5 collega-boeren gestart met het ANLb. Jan Ottens leek in den beginne echt op een roepende in de woestijn, maar dat heeft wel zijn vruchten afgeworpen volgens mij.

Tijdens de duur van het eerste contract is er gemonitord of er redenen genoeg waren om de contracten eventueel te verlengen. 

49 soorten die er volgens Brabants Landschap toe doen zijn in de Bleken geteld, daar zit de patrijs nog niet eens bij.

Zelf heb ik in die 6 jaar een opleving gezien van allerlei soorten die ik hier nog nooit gezien had. Bijvoorbeeld de kwartel en de blauwe kiekendief. Het geeft voldoening als je in de winter 10 patrijzen in een klucht ziet wegvliegen.

Het beheer is wel een leerproces gebleken. De verschillende data en voorwaarden uit je hoofd kennen hoeft gelukkig niet.

Qua onkruiddruk zijn de brandnetel en de akkerdistel wel de lastigste, je moet er wel pleksgewijs doorheen. De opbrengst is misschien wat lager dan gangbaar maar de luzerne bijvoorbeeld geeft een smakelijk product en is tevens ook een grondverbeteraar. Tijdens het ploegen dit voorjaar van diezelfde luzerne, moesten de ondergronder van de ploeg door de vele penwortels van de luzerne. Je krijgt er een mooie open zode van.

Al met al ben ik blij dat ik er samen met collega veehouders aan begonnen ben.

Het beheer is in te passen in de bedrijfsvoering en je ziet dat het effect heeft op de soorten rijkdom. In de toekomst zou het prettig zijn dat je bijvoorbeeld je bouwplan in kunt richten zodat je niet elk jaar alles hoeft te wijzigen in het beheer. Bijvoorbeeld eerst veldbonen dan graan, gevolgd door luzerne, maar dat klinkt misschien eenvoudiger dan het is.

Johan Pennings