Agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Brabant

Vorige slide
Volgende slide

Binnenkort inzet van Drones voor nestenmonitoring

In de afgelopen twee edities van onze nieuwsbrief hebt u een oproep kunnen zien voor werving van dronepiloten. Dit heeft geleid tot 8 opgaves van natuurliefhebbers die nu opgeleid gaan worden tot dronepiloot. 

Gezamenlijke aanschaf drones
De drie Brabantse Collectieven hebben gezamenlijk 2 drones aangeschaft voor de ondersteuning van monitoring van broedvogels op akkers.
De drone is voorzien van een gewone camera en een thermische camera.  Verder zit er alle techniek op of aan om goede opnamen te kunnen maken.

Cursus dronepiloot
Op 4 en 5 maart hebben we de eerste cursus dagen gehad. Geweldig om te zien hoe we techniek in kunnen zetten om het veldwerk makkelijker en vooral efficiënter te kunnen maken. Daarnaast verstoren we de biotoop niet met de inzet van de drones, zodat alles gewoon zijn gang blijft gaan. 

Drone en broedende vogels
De drone vliegt op een hoogte van ongeveer 35 meter en door de thermische camera worden alle warmtebronnen gedetecteerd. Op het beeldscherm zie je de hotspot oplichten en door met de andere camera in te zoemen kun je goed zien wat de warmtespot is. We zoeken naar broedende vogels maar het kan dus ook ander wild zijn zoals een reekalf, haas of vos enz. Door middel van een druk op de knop kunnen we de coördinaten vastzetten. Als we deze dan overzetten naar een smartphone dan loop je zo met je GPS naar het nest of de nesten in het veld. Zo kun je per uur wel 20 tot 25 ha. scannen en vastleggen. Ook kunnen we er een foto van maken die we ook weer naar onze smartphone kunnen zenden.  

Doordat de nesten via de coördinaten vastliggen kun je daar met de veldwerkzaamheden rekening mee houden.  Door de coördinaten vast te leggen kun je b.v. later met de drone de nesten nogmaals bekijken en volgen hoe het met de uitgebroede kuikens gaat. 

Licenties
Voor het zover is moeten we nog wel eerst onze brevetten en licenties halen. We mogen pas gaan vliegen als we alle theoretische toetsen hebben doorlopen en geslaagd zijn. We gaan ons best doen om e.a. zo snel mogelijk af te ronden zodat we het veld in kunnen.  Op aanvraag en in samenwerking met de ANV’s zijn wij dan beschikbaar.

Het veld in
Het is de bedoeling dat we morgens vroeg het veld in gaan. Hoe groter het temperatuurverschil hoe makkelijker het werkt. Als b.v. de buitentemperatuur 0 graden is dan zijn de broedende vogels goed te zien. Helaas zijn er ook enkele beperkingen. Bij regenweer, dichte mist of te veel wind is het onmogelijk om te vliegen. Organisatorisch vraagt dit natuurlijk wel wat flexibiliteit zeker in het vroege voorjaar.

Maar we gaan het beleven, eerst de cursussen afronden en dan aan de slag.       

Wim Meulenmeesters. Toekomstig dronepiloot. 

Drone video bekijken klik hier